Vakcinacija i imunizacija je obavezna i njeno izbjegavanje je Zakonom kažnjivo

Tuberkuloza, dječija paraliza, hepatitis B, krazamak, rubeola, zauške, tetanus, veliki kašalj, HIB infekcija i difterija, deset su bolesti protiv kojih se djeca do 18. godine života vakcinišu.

Poznato je da je vakcinacija neophodna prevencija, kako bi se smanjila mogućnost zaraza, odnosno iskorijenile određene bolesti od kojih neke mogu imati smrtni ishod, a da bi kompletno stanovništvo određenog područja bilo zaštićeno, neophodno je da bude vakcinisano od 93%  do 95% stanovništva.

“Nižim procentom vakcinacije povećana je mogućnost širenja zaraznih bolesti. Vakcinacija i imunizacija je obavezna i njeno izbjegavanje je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kažnjivo”, ističe Doc. Dr. sci. Jasminka Durmišević – Serdarević, specijalista pedijatar, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece u JU „Dom zdravlja Zenica“.

Poštujući zakonske okvire o vakcinaciji, roditelji štite i drugu djecu koja su u kontaktu sa njihovom djecom, napominje dr. Durmišević – Serdarević. Epidemija morbila ili krazamaka 2018. godine svojevrstan su odgovor  na roditeljska izbjegavanja vakcinacije djece, a bilježe se, još uvijek, sporadični slučajevi.
Kako navodi naša sagovornica samo 60% djece je posljednjih godina vakcinisano protiv ove bolesti, te je njena pojava samo slijed dešavanja. Stalna upozorenja upućena roditeljima, sa medicinske i zakonske osnove, kaže dr. Durmišević – Serdarević, rezultirala su da se ove godine bilježe poboljšanja odziva roditelja da djecu redovno dovode na obaveznu imunizaciju.

U svijetu je već uobičajeno da se pri prijemu djece u obdanište, prvom upisu u školu i ostale školske obrazovne ustanove, te pri zapošljavanju na uvid, traži vakcinalni karton kao dokaz o redovnoj imunizaciji. Takva praksa se već počela primjenjivati i kod nas, što će potaknuti svijest roditelja i želju da se informišu i potraže savjete i odgovore o potrebi vakcinacije djece.

JU „Dom zdravlja Zenica“, između ostalog, upućuje obavještenja o pristizanju vakcina i sve ostale potrebne informacije, a pozivi su, takođe, upućeni i na adrese roditelja koji izbjegavaju vakcinisati svoje dijete. Vođenje evidencije i sačinjavanje vakcinalnih kartona je uobičajena praksa, tako da roditelj, odnosno dijete pri prijemu u bilo koju ustanovu, ima potrebnu dokumentaciju.

“Zbog zaštite svakog djeteta, inspekcijske službe ovog domena, trebaju da intervenišu pri prijemu djece u kolektivne ustanove, ukoliko roditelji nisu ispunili zakonske obaveze imunizacije svog djeteta, a na poziv ustanove u koju se dijete prijavljuje”, kaže  Doc. Dr. sci. Jasminka Durmišević – Serdarević, specijalista pedijatar, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece u JU „Dom zdravlja Zenica“.

Zijada Ramić/Zenicainfo