Vakcine imaju pozitivne nuspojave na mentalno zdravlje

vakcine
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vakcina protiv Covida-19 pozitivno utiče na mentalno zdravlje imunizovanih Amerikanaca, čak i nakon prve doze, objavio je Univerzitet Južne Kalifornije.

Istraživanje koje je finansirala Fondacija Bila i Melinde Gejts sprovedeno je na oko 8.000 Amerikanaca.

– Vakcinisanje može poboljšati kvalitet života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u kancelariju ili da se zaposle – rekli su naučnici.

ČITAJ JOŠ:  Sky aplikacija, omiljena alatka kriminalaca: Kako su dešifrovani milioni poruka

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su “javno zdravstvene mjere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije”, ali i da “kod ljudi stvaraju osjećaj izolovanosti i usamljenosti te mogu izazvati stres i tjeskobu”.

Vakcinisanje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući “nedostatak intimnih kontakata” za koje stručnjakinja sa Sorbone Luiz Kirš i kolege s University Collegea u Londonu kažu da je “povezan s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću”.

Studija Kirš, sprovedena tokom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na “važnu ulogu interpersonalnog i naročito intimnog kontakta u stresnim vremenima”.

ČITAJ JOŠ:  Taksa i za boravak kod familije u Crnoj Gori?

– Intimni kontakt, nasuprot prijateljskom i profesionalnom, bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijima za psihološko zdravlje – piše u studiji.

GODISNJICA
MARKETING