more plaza ljeto
12.08.2019., Moscenicka Draga - Spas od toplinskog vala gradjani i turisti potrazili su na moru. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 22, 2021 @ 15:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Britanija radi na ublažavanju ograničenja putovanja za vakcinisane osobe kako bi omogućila ljudima uživanje u ljetnom odmoru na evropskim plažama, ali planovi još nisu dovršeni, rekao je u utorak ministar zdravstva Matt Hancock.

Trenutno su britanski građani spriječeni putovati u većinu zemalja, uključujući i one u Evropskoj uniji, jer su pravila o karantinu i testiranju glomazna i skupa.

Turistička industrija zatražila je da Britanija ukloni obavezu testiranja i izolacije za potpuno vakcinisane putnike, slično kao u Evropskoj uniji.

Hancock je za Sky News rekao da je vlada htjela ljudima dopustiti porodični odmor, ali samo kada je to bilo sigurno.

“Radimo na planovima da u osnovi omogućimo da vakcina vrati neke slobode koje su morale biti ograničene da bi ljudi bili sigurni”, rekao je Hancock, prenosi Reuters.

Britanija sa gotovo 128.000 smrtnih slučajeva ima sedmi najveći broj umrlih od COVID-19 na svijetu, ali ima jednu od najbržih kampanja vakcinacije na svijetu, sa 80 posto odraslih koji su primili prvu dozu vakcine protiv COVID-19 i gotovo 60 posto Britanaca koji su dobili drugu dozu.

LIDER