Važan savjet kardiologa koji treba poslušati

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vjerovatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savjetovanje s ljekarom prije nego što započnu neki program fizičke aktivnosti. To također važi i za čišćenje snijega, jer se smatra intenzivnom fizičkom aktivnošću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate kardiovaskularnih problema, dijabetes, bolest bubrega ili ste trenutno na nekom režimu fizičke aktivnosti, trebalo bi da razgovarate s ljekarom, prije nego što se opredijelite za čišćenje snijega ispred svog doma.

ČITAJ JOŠ:  Konzumiranje ovih namirnica šteti zdravlju vaših bubrega

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snijega, vrijede i za korištenje mašine za čišćenje snijega. I to se također smatra zahtjevnom fizičkom aktivnošću, iako bi barem u teoriji, trebalo da bude lakši zadatak, jer dio posla ipak odrađuje mašina.

Kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bajpasu ili koronarnoj angioplastici, ili koje su već preživjele srčani ili moždani udar, ne čiste same snijeg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe s dijabetesom, gojazne osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim holesterolom i osobe koje inače nisu fizički aktivne.

ČITAJ JOŠ:  Sedam “zdravih” navika koje su zapravo loše za vas

Avaz

GODISNJICA
MARKETING