Važno je dobro se oznojiti: Udaranje u boksersku vreću ublažava simptome menopauze

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Dr. Alyssa Dweck iz New Yorka kaže kako prirodno opadanje estrogena tokom menopauze može voditi do poznatih simptoma – od vrućine, znojenja tokom noći, nakupljanja kilograma, promjene na koži i kosi, ali i do promjena raspoloženja.

U više od 90 posto žena umor i iscrpljenost se javljaju kao jedni od prvih simptoma menopauze. Često se pojavljuju već u perimenopauzi, oko 45. godine života.

Uživajte u snazi

Iako se osjećaji umora i iscrpljenosti najčešće povezuju s fizičkim ili mentalnim naporom, u ovom razdoblju se oni javljaju iznenada i bez nekog očitog razloga, ponekad čak i ujutro nakon dobro prospavane noći.

Period prije ulaska u menopauzu obilježavaju i česte promjene raspoloženja. Odgovorni su opet hormoni čiji nivo stalno varira sve dok se ne uspostavi ravnoteža nakon menopauze.

Promjene u raspoloženju prije menopauze su primjetnije kod žena koje su i prije patile od jakog PMS-a ili koje su se borile s depresijom. Manjak sna također nije od pomoći.

Kako biste se uspješno borili protiv stresa i simptoma menopauze, ali i poboljšali kvalitet života, stručnjaci savjetuju najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u sedmici ili intenzivan trening 75 minuta sedmično, piše yahoo.com.

– Kada sam rekla prijateljici s kakvim se simptoma borim, ona je savjetovala trening boksa. Prvo sam se dvoumila jer je zvučalo opasno, ali na kraju sam uzela privatnog trenera. Malo je vremena prošlo kada sam shvatila da sa svakim udarcem u vreću, otpuštam iz sebe stres. Na kraju prvog treninga sam bila mirnija, glava je bila mirna, a iz teretane sam izašla osjećajući se snažnom i kao da je sva kontrola u mojim rukama, što nije bio slučaj godinama – navodi novinarka Aileen Weintraub.

Prema riječima instruktorice Haley Shapley koja je autor knjige “Jako kao ona”, nije iznenađujuće da se nakon treninga promijeni raspoloženje nabolje.

– Endorfini su stvarni. Taj osjećaj da ste nešto postigli je posljedica vježbanja, posebno ako je uključena sirova snaga u trening – navodi.

Iako još nema naučnih dokaza da će tjelesna vježba direktno utjecati na uklanjanje simptoma menopauze i predmenopauze, jedna je studija provedena nad ženama u menopauzi pokazala kako žene koje su vježbale godinu isto tako uveliko poboljšale kvalitet života, mentalno i psihičko zdravlje.

Dr. Dweck pojašnjava kako je upravo tjelesna vježba u menopauzi važna za održavanje i kardiovaskularnog zdravlja, tjelesne težine, ali i borbu protiv stresa.

Iako sama menopauza ne uzrokuje bolesti srca, može povećati rizik, a estrogen je i u ovom slučaju važan faktor. Taj hormon ustvari održava krvne žile fleksibilnim i poboljšava cirkulaciju.

Američka organizacija za srce ističe kako sama menopauza ne uzrokuje nastanak bolesti srca.

Neke od promjena koje se javljaju u tom razdoblju su povišen “loš” holesterol i porast krvnog pritiska. Nezdrave navike koje ste možda njegovali tokom života, sad dolaze na naplatu.

Ne preskačite trening

Nisu samo aerobne vježbe važne kod žena u predmenopauzi ili menopauzi već i trening snage / otpora. Jedna od uloga estrogena je da pomaže pri obnavljaju kosti, a slabija proizvodnja estrogena tokom predmenopauze i menopauze znači da neće doći do tako brzog obnavljanja, pa tako žene gube oko 20 posto gustoće kostiju nakon menopauze.

To ne znači da ćete se na kraju morati suočiti s osteoporozom, kada su kosti toliko slabe da se lako lome. Do kolikih će promjena doći, razlikuje se kod svake žene. No puno je stvari koje će vam pomoći da usporite ovaj proces.

Jedna od njih je i trening snage koji će osnažiti i mišiće koji drže kosti što znači da će one biti sigurnije od loma. Čučnjevi, nožni potisak, donje povlačenje su samo neke od njih.

Sad kad sve rečeno imate na umu, jasno je da se morate organizirati kako treninge ne biste preskakali. Ne morate se samo oslanjati na trening snage, možete jedan trening u sedmici ostaviti za teretanu, drugi možete raditi jogu koja je isto tako važna za ravnotežu i stabilnost zglobova, a nije na odmet ni vježbati pravilno disanje kako biste se umirili i poboljšali dotok kisika do mozga.