Večeras nam stiže proljeće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na sjevernoj hemisferi planete Zemlje večeras počinje proljeće. Iako smo navikli da se prvi dan proljeća obilježava 21. marta, ove godine došlo je do razlika u pravom i kalendarskom datumu dolaska ovog svima dragog godišnjeg doba, pa će na sjevernu hemisferu ono doći u 23:45 sati.

Danas nastupa tzv. ravnodnevnica, a prvi dan proljeća bit će upotpunjen pomračenjem Sunca. Proljeće traje do 21. juna, kada nastupa ljeto. 

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih “vijesnici proljeća”, rano proljeće je razdoblje kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblj u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatiji vijesnici proljeća su kockavica, šumarica, podlijesak (šafran), visibaba i jaglac.

Zanimljivosti o proljeću

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako prvog dana proljeća u zoru Sunce izdiže tačno iznad menhira.

Uživajte u sunčanom danu

Danas će u BiH preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, slab, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, slaba do umjerena bura. Dnevne temperature od 7 do 13, na jugu zemlje od 10 do 16 °C.