Portal 072info

Večeras počinje mjesec objave: Zašto se posti ramazan, njegov historijski značaj i zanimljivosti

U ponedjeljak izlaskom sunca počinje prvi dan posta svetog mjeseca ramazana. Post predstavlja treći stub islama, a bosankohercegovački muslimani u ramazan će ući večerašnjom teravijom u džamijama širom zemljeKako se objašnjava iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

Obaveza muslimana je da se izlaskom sunca posveti odricanju od hrane i pića, kao i drugih radnji koje narušavaju balans vjere. Tokom mjeseca, muslimani bi trebali provesti vrijeme kroz razumljivo izučavanje Kur’ana, klanjanje teravih-namaza, zajedničke iftare i sehure.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ramazan je odabran zbog svog značaja u historiji islama. Naime, objava Kur’ana počela je u mjesecu ramazanu 611. godine, a završena je smrću Muhammeda, a.s., 632. godine.

Svrha postepenosti objavljivanja Kur’ana i sukcesivnog nastajanja propisa bila je u tome što je Kur’an pratio događaje, potrebe društva i stepen svijesti društva, specifično muslimana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ramazanu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave i noć lejletu-l-Bedra.

Ramazan je zanimljiv i zbog toga što se iz godine u godinu pomjera za deset dana, s obzirom da je hidžretski kalendar lunarni, a ne sunčev kalendar. Tako vrijeme ramazana obiđe “krug po godini” svakih 36 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ramazan ove godine počinje u ponedjeljak, a završava se 3. juna, a prvi dan Ramazanskog bajrama je utorak, 4. juna.

Kako se objašnjava iz Islamske zajednice, ramazan ipak nije jedini period posta za muslimane – prema hanefijskoj pravnoj školi ukupno ima osam vrsta posta. Neke vrste posta su stroga obaveza, neke su samo preporučene, dok ima i postova koji su zabranjeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naprimjer, post može biti i zavjetni, a sastoji se u tome što se neko može zavjetovati da će postiti određen broj dana ako mu se nešto dogodi ili ispuni neka želja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 1K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME