Večeras se dodjeljuje najprestižnija filmska nagrada Oscar: Naprijed “Quo Vadis, Aida?”!

Screenshot 1 132
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Večeras, odnosno sutra u Dolby Theatreu, u Los Angelesu, se održava 93. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke. Među nominovanim je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. režiserke Jasmile Žbanić. Ceremonija će se po našem lokalnom vremenu odvijati u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Treću godinu zaredom ceremoniju neće voditi jedan domaćin. Akademija je 12. aprila objavila spisak koji sadrži 15 prezentera, a neki od njih su: Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon, Harrison Ford, Angela Bassett itd.

Film “Mank” Davida Finchera ima najviše nominacija (10) u kategoriji za najbolji film. Bavi se životom Hermanua J. Mankiewicza, scenariste filma “Citizen Kane” Orsona Wellesa. Šest nominacija u istoj kategoriji ima film “Nomadland” Chloé Zhao koji govori o nezaposlenoj udovici koja se odlučila baviti režijom.

“Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić koji tematizira genocid koji se dogodio u Srebrenici je nominovan u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Nominacije su 15. marta putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. U istoj kategoriji se takmiče “Another Round” Thomasa Vinterberga, “Collective” Alexandera Nanaua, “The Man Who Sold His Skin” Kaouther Ben Hanije i “Better Days” Dereka Tsanga.

Producenti su od nominovanih zatražili da fizički prisustvuju ceremoniji iako je pandemija koronavirusa, a režiserka Jasmila Žbanić je već nekoliko dana prije stigla u Los Angeles. Nažalost, glumci koji su ostvarili glavne uloge u “Quo Vadis, Aida?” neće biti prisutni. Među njima su: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić i drugi.

U koprodukciji je učestvovalo osam država: Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka, Francuska, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija i Turska. Ovo je prvi igrani film koji se bavi genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine kada je tokom tri dana ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca. Bili su bosanski muslimani koji su se sklonili u sigurnu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u istočnoj Bosni. Iz ovog razloga je “Quo Vadis, Aida?” izuzetno važan film kako za Jasmilu Žbanić tako i za našu državu.

Večeras će Televizija Bosne i Hercegovine (BHT1) emitovati prijenos dodjele Oscara, a specijalni program pod nazivom “Noć Oscara” počinje u 20:00 sati. Film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je dobio Oscara 2002. godine, će biti emitovan u 20:30 sati.

Dešavanja sa crvenog tepiha će se početi prikazivati pola sata nakon ponoći, a dodjela će trajati od dva do pet sati ujutru.