Većina osoba oboljelih od covida kaže da je hrana imala okus kartona i papira

baby 3041366 1920 750x500 1

Popis simptoma covida-19 poprilično je dugačak, no gubitak mirisa i okusa jedan je od ključnih simptoma koji se javlja kod većine oboljelih od covida. Većina pacijenata koji su prijavili gubitak okusa naveli su da je hrana imala okus papira ili kartona.

Dok pojedini osobe nisu osjećale nikakav okus, drugi su pak tvrdili da je hrana bljutava. Osobe koje su izgubile okus imale su različita iskustva, no većina ih je navodila da hrana ima okus papira ili kartona.

Kod pojedinih osoba razvila se i parsomija, stanje u kojemu dolazi do promjena u osjetilima mirisa i okusa. Ovaj simptom koronavirusa prilično je jedinstven i stoga znanstvenici smatraju da su gubitak mirisa i okusa ključni simptomi po kojima covid mogu razlikovati od drugih bolesti.

Još uvijek nije posve jasno zašto covid-19 utječe na pupoljke okusa i mirisa, no jedan od razloga može biti i to što upale gornjih dišnih puteva utječu na promjene u okusu i mirisu.

No, prema studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, koronavirus ulazi u ljudsko tijelo vežući se na protein ACE-2 koji je obično prisutan na površini stanica u srcu, plućima, grlu, crijevima i nosu, što bi mogao biti mogući razlog privremenog gubitka mirisa. Naš osjećaj okusa i mirisa usko su povezani. To bi mogao biti potencijalni razlog da gubitak mirisa uvelike utječe i na osjetilo okusa.

Test kod kuće

Svoja osjetila mirisa i okusa možete jednostavno testirati i u vlastitom domu. Kako bi provjerili je li sv eu redu s osjetom mirisa, pokušajte namirisati hranu koja ima jak karakterističan miris. Pokušajte namirisati zrna kave, cimet ili svježi češnjak. Kako bi testirali okus, konzumirajte hranu različitog okusa. To može biti mliječna čokolada, kava i agrumi.

Utvrđeno je da većina ljudi izgubi miris i okus tijekom prvih osam dana nakon zaraze koronavirusom. S obzirom na to da postoji još puno nepoznanica kada je u pitanju covid-19, ako primijetite neke promjene u svom zdravstvenom stanju, najbolje je da kontaktirate svog liječnika, navodi E-Times.

Prethodni članakPrivremena obustava izvoza kruške iz BiH u Rusiju
Sljedeći članakZamolila mladića da joj podigne novac s kartice, pa ostala bez 9.000 KM