Vehabović: Situacija je danas gora nego prije devet godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ovo je rijedak izvještaj koji je urađen na zapadnjački način i koji nije viđen u drugim političkim aktivnostima. Ali, ukoliko ovaj izvještaj ne bude usvojen i ako se ne provedu preporuke koje sadrži, onda nema svrhe ni praviti ga bez da imamo rezultat koji će biti u formi provedbe – kazao je Vehabović.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Konferencija pod nazivom “Anti-korupcija kao sigurnosna strategija: kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” i promocija Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS)BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama održana je danas u zgradi PSBiH u Sarajevu.

Ovaj skup, održan u organizaciji Evropskog vijeća za vanjske odnose (European Council on Foreign Relations -ECFR), u saradnji sa Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH okupio je veliki broj učesnika među kojima je osim domaćih zvaničnika bio i značajan broj predstavnika međunarodnih institucija i diplomatskog kora u BiH.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava koji je ranije bio registrar u Ustavnom sudu BiH i bio je jedan od eksperata koji je govorio na jednoj od ranijih sjednica Istražne komisije, u svom obraćanju na današnjoj konferenciji, kazao je da kada je prije devet godina odlazio na poziciju u Strasbourg, da je očekivao da će po povratku u BiH zateći stanje bolje nego što ga tada ostavlja.

– Moj utisak prije devet godina je bio da je situacija u pravosuđu i u društvu u BiH loša i nadao sam se da će biti bolja. A, danas je situacija daleko gora nego prije devet godina, kada sam se najviše nadao da će se poboljšati opći uvjeti za život građana. Ali, evo nas danas, tu gdje smo. Ovo je i tužna i radosna prilika. Tužna je jer nakon 25 godina imamo prvi jedan ovakav izvještaj, a sretna je što ipak možemo reći: “Bolje ikad, nego nikad”. I nadam se da će ovakvih izvještaja biti i više i da će vlast iznalaziti rješenje za detektovane probleme. Ovo je rijedak izvještaj koji je urađen na zapadnjački način i koji nije viđen u drugim političkim aktivnostima. Ali, ukoliko ovaj izvještaj ne bude usvojen i ako se ne provedu preporuke koje sadrži, onda nema svrhe ni praviti ga bez da imamo rezultat koji će biti u formi provedbe – kazao je Vehabović.

Vehabović je ocijenio i da on ne smatra kako je u BiH na snazi multietnička demokratija, kako je kazao jedan od učesnika današnje konferencije, nego je prema njegovom mišljenju u pitanju etnokratija.

– Demokratija nema ništa s etničkim podjelama, a koje podgrijavaju nacionalizam i podstiču korupciju i kriminal. Mislim da su podjele te koje proizvode korupciju i organizirani kriminal. Zato tu moramo nešto uraditi drugačije u odnosu na ono kako smo radili prije 25 godina. Primjer Ustavnog suda BiH je jedini gdje ne postoji etnički zahtjev. Ustavni sud BiH je jedina institucija koja može odgovoriti na upućene joj zahtjeve. Ustavni sud je uspostavio sistem koji se ne temelji na političkoj volji koja pliva u moru sistema i to je poput plivanja unedogled – kazao je Vehabović.

On je kazao i da ne smatra da samo pravosuđe može popraviti sistem.

– Pravosuđe može dati primjer da kriminal i korupcija ne mogu proći bez sankcija. Svaka prijetnja ustavnom poretku ostaje bez sankcija – istakao je Vehabović.

S.DEGIRMENDŽIĆ / Fokus.ba

GODISNJICA
MARKETING