Vehid Šehić o malverzacijama u izbornom procesu: U BiH nema vladavine prava, nema odgovornosti

maxresdefault 37

O malverzacijama, krađama i zloupotrebama u izbornom procesu razgovarali smo sa bivšim članom CIK-a BiH i predsjednikom strateškom odbora koalicije “Pod lupom” Vehidom Šehićem.

Prije početka predizborne kampanje zabilježene su zloupotrebe poput plaćenog oglašavanja prije samog početka kampanje, potom zloupotreba javnih resursa za političku promociju. Šehić kaže da to nije ništa novo u BiH i da se ponavlja svake izbore.

– Nažalost, prvo se treba osvrnuti na ponašanje političkih subjekata koji učestvuju na ovim izborima i oni bi trebali da poštuju odredbe Izbornog zakona i da sa svojom izbornom kampanjom krenu 30 dana prije dana održavanja izbora. U tom periodu CIK ima zakonske mogućnosti da sankcioniše političke subjekte ukoliko se ne ponašaju u skladu sa Izbornim zakonom. Sve što je prije 30 dana, tu su vezane ruke CIK-u. Ona može uputiti upozorenje, međutim ne može sankcionisati. Iz tog razloga bi trebalo u narednom periodu kada dođe do izmjena Izbornog zakona predvidjeti ovakve stvari. Ovo se ponavlja iz izbora u izbore – tvrdi Šehić.

Kada prestaje izborna kampanja?

– Postavlja se pitanje kada prestaje izborna kampanja političkih subjekata s obzirom da mi svake dvije godine imamo izbore, a vidimo da je ova predizborna kampanja krenula krajem prošle godine. Mnoge stvari treba urediti zakonom, a postavlja se pitanje ko će to promijeniti kada ti koji sjede u zakonodavnoj vlasti krše Izborni zakon i to je samo dokaz da u BiH nema vladavine prava, nema odgovornosti u prvom redu onih koji su i zaduženi kao akteri zakonodavne vlasti u BiH budu prvi koji će poštovati zakone koje donose. Ako oni ne poštuju mi nemamo i demokratiju, ni vladavinu prava. Mi imamo jedno ponašanje političara, pa i političkih subjekata kojim oni pripadaju koji apsolutno nije primjereno državi koja želi da bude sutra članica EU, a tamo ona počiva na poštivanju zakona i odgovornosti za provedbu svega što donesu. Mi ne živimo u takvoj državi i čisto sumnjam da u sadašnjem trenutku imamo dovoljno političkih snaga koji istinski žele da mijenjaju nešto u ovoj državi zato što imam osjećaj da mnogim odgovara ovakvo stanje. Stanje u kojem mogu raditi šta žele svjesni činjenice da neće biti odgovorni – rekao je Šehić.

Pogledajte cijeli razgovor.

OKanal