Vejo: Dobar policajac mora da voli svoju državu

fd vejo

Policijska akadmija Vraca odnedavno je član mreže Policijske akademije SAD-a. Aktivnosti osposobljavanja kadeta i unapređenja znanja i vještina  policijskih službenika rezultirale su prestižnim priznanjem-članstvom u ovoj mreži. O radu, obuci, izazovima u doba pandemije, kadrovima, infrastrukturi, saradnji sa drugim policijskim agencijama susjednih zemalja  – u emisiji Federacija danas govorio je Damir Vejo, prvi čovjek ove institucije.

Policijska akademija FMUP-a sarađuje sa regionalnim, ali i sa svjetskim akademijama, kazao je Vejo. Istaknuo je saradnju s njemačkom policijom i program razmjene kadeta. Naveo je i kako su jedna od tri neameričke akademije članice Mreže akademija SAD-a.

Vejo je istakao kako je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pokrenuo projekt pravljenja specijalističkog centra Suhodol. Dodao je da to jeste trening centar policijskih službenika, ali nikad nije riješeno pitanje vlasništva. I Vlada FBiH i Vlada KS i lokalna zajednica, koji imaju udjela u tom centru, pokazali su interes za ovu temu, navodi Vejo, uz nadu da će se riješiti pitanje postojanja jednog savremenog centra za trening.

Akademija svakodnevno radi na inoviranju svojih nastavnih planova i programa, naglasio je Vejo. Vježbovno oružje na Akademiji je ono kojim se policajci koriste u svom poslu.

Vejo je rekao kako je na redu smjena generacija u policijskom poslu i kako će u narednih pet godina od 3 do 5 hiljada kadeta proći kroz Policijsku akademiju. Nikad nije bila već potražnja za policijskim službenicima.

„Mi hoćemo da napravimo policajca po mjeri građanina“ kazao je Vejo i na kraju poručio: „Dobar policajac mora da voli svoju državu“.