drva
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Kažu da je dobar domaćin onaj koji ogrjev za zimu nabavlja tokom ljeta, odmah po završetku prethodne sezone grijanja.

NER FIT

Međutim, nizak standard i male plaće mijenjaju životna pravila. Tako ovih dana, početkom novembra, Bijeljinci kupuju ogrjevno drvo i ugalj za nastupajuću zimu.

Sve vrste

Radomir Stojanović, direktor preduzeća “MP Komerc”, koje se bavi prodajom uglja, ogrjevnog drveta i briketa, kazao je da na stovarištu ima dovoljno drva i uglja.

– Imamo sve vrste drveta, bukovinu, cer i grab. Teže je doći do sirovine, što zavisi od ekspeditivnosti šumskih gazdinstava. Velika je potražnja za ogrjevnim drvetom i ugljem, tako da su na stovarištu gužve svakog dana. Cijena iscijepanih drva je 100 KM po kubnom metru, s dostavom na adresu – naveo je Stojanović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Što se tiče uglja, dostupni su ugljevički, ugalj s rudnika Doboj – Stanari, kreka i banovićki.

Kupovna moć

– Cijene se kreću od 150 KM za tonu ugljevičkog i stanarskog uglja, dok kreka košta 160 KM po toni. Banovićki je nešto skuplji i treba izdvojiti 200 KM za tonu – dodao je Stojanović.

Kako je istakao, sezona nabavke ogrjeva svake godine se produžava, jer to, uglavnom, diktira kupovna moć stanovništva. “MP Komerc” je ove godine omogućio i prodaju ogrjeva na rate, i to od šest do deset rata za penzionere i škole.

Naveo je da su penzioneri kupovinu uglja ugovarali već početkom marta da bi do kraja godine mogli otplatiti dug. Konstatirao je da mnogi građani koriste ovu pogodnost.

LIDER