Velika promjena u biroima za zapošljavanje u BiH

Velika promjena u biroima za zapošljavanje u BiH

Ukoliko se realizira inicijativa delegatkinje Jelene Pekić za razdvajanje aktivnih tražilaca posla od korisnika prijavljenih na biroima za zapošljavanje zbog zdravstvenog osiguranja, a za koju je Vlada Federacije BiH dala zeleno svjetlo, stopa registrovane nezaposlenosti u Federaciji će se značajno smanjiti, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDPBiH Sarajevo.

Također, uskoro se očekuje i da Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputi zakonska rješenja za smanjivanje doprinosa, zakon o porezu na dohodak, te zakon o minimalnoj plati i online fiskalizaciji.

– Poslat ćemo snažnu poruku investitorima, osigurati podršku najugroženijim i funkcionalno omogućiti biroima da rade svoj posao, da prestanu biti centri za formalne upise. Ova reforma će olakšati biroima da prebace svoje kapacitete na trening programe i podršku aktivnim tražiocima posla – poručila je Pekić.

276.931 nezaposlena osoba

Zaključno s augustom ove godine na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bila je registrirana 276.931 osoba. Udio ženske populacije u broju nezaposlenih iznosi 165.763, odnosno 59,86 posto, dok 30,23 posto osoba prvi put traži zaposlenje.

U Kantonu Sarajevo je registrovano 52.748 nezaposlenih osoba, što čini stopu nezaposlenosti od 26,46 posto. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, 61,85 posto su žene, navodi se u saopćenju.

Pekić je zahvalila premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Adnanu Deliću što su prepoznali ovu inicijativu, i što svojim radom, kako je istakla, nastoje kreirati set rješenja koji na sveobuhvatne načine mijenja odnos prema pitanju zapošljavanja.

– Rješenja su tu, o ovome pričamo 10 godina, i na tome ne treba da bude neslaganja. Sve je to zajednički posao kojim zajedno možemo promijeniti stanje – zaključuje Pekić.

Pripremljen prednacrt zakona

U obrazloženju inicijative od strane Vlade FBiH, je naglašeno da je resorno Ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji je trenutno dostavljen nadležnim institucijama na mišljenje.

Razmatrat će se mogućnost za izmještanje zdravstvenog osiguranja iz službi zapošljavanja, a što će zahtjevati izmjene propisa koji uređuju pitanje zdravstvenog osiguranja, poreza i doprinosa, saopćeno je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica