Veliki broj radnika u BiH već ostao bez posla zbog pandemije koronavirusa

Pandemija koronavirusa već je uzela danak u našoj ekonomiji. Prema anketi portala Klix.ba, čak 37,1 posto radnika u našoj zemlji dobilo je otkaz ili je poslano na čekanje. Anketa koja je objavljena jutros na našem portalu imala je 1.685 učesnika, a čak 17,1 posto njih je kazalo da je već dobilo otkaz. Nešto više od 20 posto privremeno je ostalo bez posla jer su ih poslodavci poslali na čekanje.

Oko 41 posto učesnika smatra da se pandemija koronavirusa odrazila na njihovu firmu, ali ne i na konkretno njihovo radno mjesto, dok svega 21,6 posto anketiranih kaže kako pandemija još uvijek nije negativno utjecala na njihov posao niti na firmu u kojoj rade.

Napomena: Anketa je rađena danas do 10 do 14 sati među čitateljima portala Klix.ba. Uzorak iznosi N=1685 ispitanika, odnosno čitatelja portala. Rezultati istraživanja ne predstavljaju ukupnu populaciju Bosne i Hercegovine te se ne mogu interptetirati na populacijskom nivou već isključivo kao javno mišljenje čitatelja portala Klix.ba. S obzirom da je Klix.ba čitan u cijeloj zemlji, rezultat može poslužiti samo kao ilustracija trenutnog mikroekonomskog stanja u zemlji.

Javio nam se jedan od čitatelja koji je vlasnik male porodične firme koja već 25 godina uspješno posluje.

“Proizvodimo kupaće kostime i donji veš te putem naših domaćih trgovina plasiramo proizvode širom BiH. Naravno da smo kao i svi pogođeni pandemijom. Obustavili smo proizvodnju. Svi smo na kolektivnom godišnjem odmoru, a ako ovo potraje, bit ćemo primorani otpuštati radnike. Naravno, imamo kredit, kao i svake godine. Već 20 godina smo naše kredite uredno otplaćivali. Velika pomoć bi nam bila kad bi banke samo produžile rok otplate, nije problem da plaćamo kamate”, kazao je on.

Pisao nam je i Amer Duvnjak iz kompanije Complex koji kaže kako se javlja u ime vodećih kompanija Kantona Sarajevo iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i kompanija koje se bave snabdijevanjem proizvoda za navedene objekte.

“Imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, a koja je prisutna i u BiH, odluke nadležnih institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obavezna 14-dnevna izolacija u karantinu te u konačnici odluke o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i onemogućavanju rada, usljed drastičnog smanjenja obima posla, odnosno prestanka rada i enormnih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost i stečaj svih kompanija, bili smo primorani većinu naših radnika poslati na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi mogli dobiti lična primanja uprkos tome što nam je zabranjen rad i što naše kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja”, kazao je.

On kaže kako je većina kompanija u mogućnosti ovakav teret podnijeti do kraja marta ili najkasnije do kraja aprila, te bi nakon toga bili primorani otkazati radnicima ugovore o radu iz ekonomskih razloga u cilju spašavanja kompanija od stečaja.

Navodi kako su prema vlastima već poslali prijedloge potrebnih mjera te napominje da sudbina 1.150 kompanija iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva u KS i više od 7.300 radnika ovisi o aktivnostiima i hitnim mjerama Vlade KS i Vlade FBiH koji su do sada u potpunosti izostali.

Pisao nam je i čitatelj koji je po struci frizer i koji kaže da je poznato kako je ovoj djelatnosti 18. marta zabranjen rad.

“Od tada do današnjeg dana nemamo nijednu konkretnu smjernicu ni naznaku kako da se ponašamo po pitanju plaćanja doprinosa, poreza i plaća, kako sebi tako i radnicima koje zapošljavamo”, napisao je.

Javila nam se i medicinska sestra koja kaže kako je upravo ostala bez posla.

“Radila sam u privatnoj poliklinici kao medicinska sestra. Zbog novonastale situacije u vezi s koronavirusom, poliklinika već nekoliko dana ne radi i jučer su mi javili da me moraju poslati na biro”, napisala je.

Svi ovi podaci samo argumentiraju stav poslovnog sektora da su neophodne snažne mjere vlasti, jer posljedice pandemije koronavirusa su već ogromne.

Klix.ba