Veliki izazov pred EU: Konačno kazniti rusku marionetu Dodika ili nastaviti jalovu priču

Veliki izazov pred EU: Konačno kazniti rusku marionetu Dodika ili nastaviti jalovu priču

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) preksinoć je razgovarao s Vladimirom Putinom u trenutku dok Rusija ne odustaje od rata u Ukrajini.

Osmijeh, stisak ruke i dogovori Dodika i Putina u trenutku kada cijeli svijet osuđuje rusku agresiju trebao bi upaliti samo još jednu crvenu lampicu za Zapad, prvenstveno Evropsku uniju i NATO.

Iako je pod američkim i britanskim sankcijama, Dodik održava kontakte i sastanke sa zvaničnicima tih zemalja. No, i dalje Evropska unija nema dovoljno snage, hrabrosti i jedinstva da sankcioniše jedinu preostalu Putinovu marionetu u Evropi.

Dodik to zaista i jeste. On je jedini visoki zvaničnik na tlu Evrope, ako izuzmemo proruske zemlje poput Bjelorusije i Armenije, koji se divi potezima Vladimira Putina i planira projekte i saradnju s Moskvom.

Šta se krije u Putinovim planovima za Balkan, posebno za Bosnu i Hercegovinu trenutno je samo u sferi nagađanja, no sigurno je da utjecaj Kremlja po BiH u ovom momentu, ali i budućnosti, može biti samo maligan jer se svijet već odavno podijelio.

“Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu”, rekao je Milorad Dodik i otkrio da bi u septembru ponovo trebao putovati u Moskvu na poziv predsjednika Rusije.

Lider SNSD-a javno se hvali protivljenju uvođenja sankcija Rusiji iako se BiH pridružila čitavom civiliziranom svijetu koji je osudio višemjesečnu rusku agresiju u Ukrajini dok radi na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i institucija BiH.

Sada je pred briselskim birokratama, kao i zemljama članicama Evropske unije, novi izazov.

Da li će privoliti još neke članice, najprije Mađarsku, da konačno i konkretno kazne politiku Milorada Dodika i njegovih partnera koji su proruski igrači u zemlji koja pretenduje ka članstvu u EU i NATO savez i tako daju do znanja kakvi političari više nemaju šta raditi na visokim funkcijama u BiH ili će nastaviti saradnju s Dodikom i tako potvrditi, često, licemjernu briselsku politiku uz jalovu priču i isprazne prijetnje.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE