Portal 072info

Veliki je učinak sode na bubrege: Evo kako gazirana pića utječu na organizam

Gazirana pića su jedan od glavnih neprijatelja našeg organizma, zbog svog doprinosa pretilosti. Nedavno istraživanje je pokazalo da ako pijete više od dva takva soka svaki dan, povećavate rizik od dobijanja hronične bolesti bubrega.

U nastavku pogledajte neke od soda učinaka na bubrege.

Fosforna kiselina

Gazirani sokovi obično sadrže visoku razinu fosforne kiseline, koja je povezana s mokraćnim promjenama, a koje utiču na nastanak bubrežnog kamenca.

Fosforna kiselina je poznata po tome da se veže s drugim mineralima, kao što je kalcij, pa tako može uzrokovati nastanak bubrežnog kamenca.

Natrij

Gazirani sokovi obično sadrže mineral koji se zove natrij. To je vrsta soli, koja povećava rizik od hroničnih bolesti bubrega.

Bubrežne bolesti su hronična bolest koje karakterišu nesposobnost filtriranja otpada iz tijela i povećavaju rizik od nakupljanja toksina u krvi. Komplikacije koje uključuju ove bolesti su visoki krvni pritisak, stanje koje može dovesti do srčanog udara, kardiovaskularne bolesti i moždani udar.

Gazirani sokovi citrusa

Samo određena vrsta sode ima štetni učink na vaše bubrega. Ako se odlučite za sokove od agruma onda ćete smanjiti vaše šanse za nastanak bubrežnog kamenca. Gazirana pića sadrže citrat, koji je spoj koji ometa stvaranje bubrežnog kamenaca.

Možete se odlučiti za konzumiranje dijetalnih citrusnih sokova, jer regularni sokovi sadrže šećer koji može uzrokovati dijabetes i bolesti srca.

Umjetni zaslađivači

Dijetalni sokovi nemaju šećer, ali sadržaj šećera u umjetnim sladilima je veći od normalnog šećera, u odnosu na osnovi gram-za-gram.

Istraživanje je pokazalo da pijenje dijetalnih gaziranih osokova ima negativan učinak na funkcije bubrega.

Potrošnja tih napitaka dva puta dnevno dovodi do porasta pada funkcije bubrega, piše Ljepota.ba.

Kofein

Gotovo sva gazirana pića sadrže kofein u sebi, koji nema pozitivne učinke na bubrege. To je zato što je kofein je sastojak koji povećava krvni pritisak i uzrokuje porast rizika od bolesti bubrega.

Podijelite članak
  • 3
    Shares