Veliki napredak: Britanski naučnici razvili lijek koji bi mogao pomoći kod izlječenja raka pankreasa

Screenshot 1 36
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Britanski naučnici razvili su lijek koji bi mogao dramatično poboljšati preživljavanje, pa čak i izliječiti rak pankreasa, koji je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma. Stope preživljavanja za rak pankreasa vrlo su se malo poboljšale u posljednjih 50 godina i prate ga najgore prognoze.

Fokusirani ultrazvuk

U testiranju lijeka “dva u jedan” na miševima naučnici su došli do podatka da bi im mogao produžiti život za 40 posto. Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Londonu kažu da je to potencijalno najveći napredak u liječenju bolesti i ako eksperimenti na ljudima budu uspješni, mogao bi biti u širokoj upotrebi u roku od samo pet godina, piše „Daily mail“.

ČITAJ JOŠ:  Kako odabrati pravi poklon za novorođenče

Jedan od tretmana je imunoterapija, pri čemu lijek aktivira imunološki sistem za borbu protiv raka. Lijek blokira protein koji sprečava imuni sistem da napada ćelije raka i postigao je veliki uspjeh protiv nekih vrsta raka. Međutim, tumori pankreasa imaju debeli vanjski sloj koji sprečava lijek da probije barijeru.

Drugi tretman, poznat kao fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU), uključuje razaranje tumora impulsima zvučnih valova. To stvara sitne mehuriće u ćelijama, koji poskakuju okolo takvom snagom da probijaju rupe u zaštitnoj barijeri omogućavajući imunoterapijskom lijeku da počne djelovanje.

ČITAJ JOŠ:  Novi lijek bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća oboljelih od Covid-19

Dvostruka terapija

Miševi s tumorima pankreasa, koji su dobili kombinirani tretman, živjeli su 25 posto duže od onih koji su primali samo HIFU i 35 posto duže od onih koji su primali samo lijek. Također, su živjeli 40 posto duže od onih koji uopće nisu liječeni.

Istraživači se nadaju da bi dvostruka terapija mogla potencijalno izliječiti rak pankreasa. Ako ispitivanja na ljudima budu uspješna, tretmani bi mogli biti u širokoj upotrebi u roku od pet godina.

ČITAJ JOŠ:  Vanbračni sin Šabana Šaulića: Goca je zlo, hoću svoj dio nasljedstva

– Potrebna su daljnja istraživanja, ali potencijal ove kombinacije je uzbudljiv i naglašava važnost testiranja novih, inovativnih pristupa. Očajnički je potrebno više mogućnosti liječenja ako želimo transformirati preživljavanje budućih pacijenata i njihovih najmilijih – kaže dr. Kris Mekdonald, vođa istraživanja u Velikoj Britaniji za rak pankreasa.

GODISNJICA
MARKETING