Portal 072info

Veliki poraz vladajućih stranaka, građani BiH odabrali promjene

Screenshot 5 837
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Bosne i Hercegovine odlučili su se za promjene i u brojnim velikim sredinama smijenili vlast dajući povjerenje opoziciji. Posebno je indikativan pravi potop SDA u Sarajevu, ali i poraz SNSD-a u Banjoj Luci i Bijeljini. I pored izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da njegova stranka ostaje najjača politička opcija u državi, da je Četvorka uzela tri puta manje načelničkih pozicija, činjenice su posve drugačije. SDA je u nedjelju uvjerljivo poražena, građani nisu mogli preći preko brojnih skandala i raskola, a nesnalaženje u pandemiji, potpuni organizacijski haos u zdravstvenom sistemu te afere “Asim” i “Respiratori” bili su glavni razlozi poraza.

U Sarajevu je ujedinjena opozicija osvojila važne gradske općine, a u Novom Gradu, gdje je kandidat SDA Semir Efendić, koji je krajnja opozicija u svojoj stranci, Četvorka stoji bolje nego se očekivalo.

SNSD je za mnoge iznenađujuće izgubio Banju Luku, ali i odbjegli SDS-ova Mićo Mićić, koji se prislonio Dodiku, pao je nakon velikih petnaest godina.

Šuhret Fazlić je ponovio mandat u Bihaću, kao i Kasumović u Zenici, a Jasmin Imamović je ponovo osvojio Tuzlu. Visoko i Goražde dobit će nove načelnike. Kandidat Četvorke Ernest Imamović pobijedio je u Goraždu, a Mirza Ganić nadvisio je dosadašnju načelnicu Amru Babić u Visokom.

SDA je obranila Konjic, ali izgubila Jablanicu. U Prozor-Rami pobijedio je stari načelnik Jozo Ivančević (HDZ1990) s više od 73 posto glasova.

U Srebrenici su oba kandidata proglasila pobjede.

Predsjednik SDA Bakir Izetvegović nastojao je relativizirati rezultate izbora.

“Može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a da smo u Bosni i Hercegovini pobijedili. Na prošlim izborima imali smo načelnike u 30 općina, a sad ćemo imati koju manje”, kazao je on.

Odgovorio mu je dojučerašnji stranački kolega Aljoša Čampara kazavši da su takve izjave uvrede za inteligenciju građana.

“Svi moraju podnijeti ostavke nakon ovog katastrofalnog poraza”, izjavio je Čampara.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ove izbore nazvao je građanskim referendumom, a Elmedin Konaković kazao je da su građani birali drugačji život i kaznili vlast za brojne propuste, kriminal i korupciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 22
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

PREKINUTA IZBORNA ŠUTNJA U ZENIČKOJ SDA: Nakon ubjedljivog poraza, oglasio se Pivić

DPA - Portal 072info

Koliko su glasova na izborima osvojili SDA, SNSD i HDZ u odnosu na 2016. godinu

Portal 072info

CIK u četvrtak razmatra poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME