AUTOR: K.H.
DATUM: sij 5, 2022 @ 8:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev prihvatio je ostavku vlade u srijedu nakon što je povećanje cijene goriva u naftom bogatoj srednjoazijskoj zemlji izazvalo proteste u kojima je povrijeđeno skoro 100 policajaca, piše klix.ba.

Policija je upotrijebila suzavce i šok bombe kasno u utorak kako bi rastjerala stotine demonstranata s glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima u obližnjim područjima.

Protesti su uzdrmali imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih ulaganja u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru s vršiocima dužnosti članova vlade Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cijena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu “društveno važnu” potrošnu robu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Također je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena komunalnih usluga i subvencioniranje plaćanja kirije za siromašne porodice.

Rekao je da se situacija popravlja u gradovima i mjestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski sat i ograničenja kretanja.

Protesti su počeli u zapadnoj provinciji Mangistau, koja se bavi proizvodnjom nafte u nedjelju nakon što su dan ranije ukinute gornje granice cijena tečnog naftnog plina, popularnog goriva za automobile, nakon čega se njegova cijena više nego udvostručila.

Tokajev je proglasio vanredno stanje u Almatiju i Mangistauu i rekao da iza nasilja stoje domaći i strani provokatori.

LIDER