Portal 072info

Velikosrpska agresija na BiH počela je napadom na Ravno 1. oktobra 1991. godine

Prvi napad agresorske JNA na teritorij Republike BiH dogodio se 1. oktobra 1991. godine. Jedinice bivše JNA i rezervisti iz Crne Gore su napali, opljačkali, zapalili i do temelja uništili sela, Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.

Nakon uništenja ovih sela, zbog političke neorganiziranosti bosanskohercegovačkih političara, kao i vojne nespremnosti i neorganiziranosti, dolazilo je do nekorektnih izjava pojedinih političara, koje su unosile razdor i nesporazume u političkom vrhu tadašnje SR BiH. 

Propagandnim djelovanjem JNA, mogle su se čak čuti i izjave pojedinih novinara da se Ravno i Hrasno uopće ne nalaze u BiH.

Ukupne snage JNA, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa, te pripadnici 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu podršku avijacije, te više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

nap.ba

Podijelite članak