Veterani zeničkog ratnog odreda specijalne policije ‘Munje 004’ obilježili 30. godišnjicu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dvadesetak bivših pripadnika Odreda policije za specijalne namjene “004-Bosna-3” Centra službi bezbjednosti Zenica, današnjim postrojavanjem na platou ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica počeli su svečano obilježavanje 30. godišnjice te ratne zeničke jedinice, poznate pod nazivom “Munje 004”.

Odred policije za specijalne namjene CSB-a Zenica osnovan je 21. marta 1993. godine te je do kraja rata bii aktivan na čuvanju reda i mira u gradu Zenici, služeći u najtežim ratnim godinama građanima. Sudjelovali su i na ratištima širom Bosne i Hercegovine po nalogu komandande 3. korpusa Armije RBiH.  

– Ovo su sve mahom penzioneri, demobilisani borici, ali ima još uvijek i aktivnih policajaca, koji su još uvijek u službi, ali su i oni članovi udruženja. Cilj je da tokom dana posjetimo sva mjesta u gradu koja su tokom rata bila značajna za ovu jedinicu,  a prvenstveno  idemo posjetiti našu ratnu bazu, koja je bila smještena na Mašinskom fakultetu.

Imamo u planu da, nekada u budućnosti, postavimo i spomen-ploču. Neće to biti ništa grandiozno, ali, čisto, da se sjetimo da smo tu bili pet godina- kazao je Zekerijah Šabanović, koji je bio komandir jedne borbene grupe u ratu, a nakon rata pripadnik Jedinice za podršku MUP-a ZDK.

Jedinica je tokom agresije na BiH obezbjeđivala visokopozicionirana vojna i političkih lica, imovinu, a učestvovali su i u opasnijim specijalnim policijskim zadacima. Udruženja veterana ove jedinice danas broji 100-injak bivših pripadnika, od nekadašnjih skoro 200.

Nakon postrojavanja, veteran ove zeničke specijalne policije, osim posjetit Mašinskom fakultetu Zenica, postrojit će se i ispred zgrade bivšeg CSB-a te položiti cvijeća i odati počast na Spomen obilježju poginulim pripadnicima policije  ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Šabanović će, na kraju na druženju, bivšim saborcima i gostima govoriti i na temu “Ratni put Odreda”, a tom će prilikom dodjeliti i zahvalnice te priznanja pojedincima i organizacijama zaslužnim rad tog udruženja.

Fena