Veterinarski fakultet uputio obavijest nakon ponovne pojave bjesnila u BiH

Nacionalna referentna laboratorija za bjesnilo Bosne i Hercegovine je 29.5.2020. godine dijagnosticirala bjesnilo kod lovačkog psa s područja općine Srebrenica.

“Dobiveni izolat će se koristiti za dalja naučna istraživanja, određivanja topotipa te molekularno sekvenciranje, a sve u svrhu utvrđivanja porijekla ovog slučaja bjesnila”, navode iz Veterinarskog fakulteta, ističući da je ovo bio prvi put u našoj zemlji da su naučnici izvršili izolaciju i identifikaciju virusa bjesnila, prenosi Radiosarajevo.

S obzirom na to da je zadnji slučaj bjesnila utvrđen 2014. godine, također kod psa te da je ekstenzivnim vakcinalnim kampanjama silvatično bjesnilo držano pod kontrolom sve do 2018. godine, kada je izvršena zadnja distribucija vakcina, važan korak u kontroli bjesnila je reorganizacija i revizija vakcinalnog programa oralne vakcinacije lisica, organiziranje aktivnog nadzora bjesnila koji podrazumijeva odstrel lisica i uspostavljanje sistema dostavljanja dijagnostičkog materijala u Nacionalnu referentnu laboratoriju, navode oni, te ističu:

“Na važnost ovog izuzetno opakog, fatalnog oboljenja ukazuju i podaci WHO prema kojima godišnje u svijetu od bjesnila umire 59 000 ljudi, od čega 40 posto djeca mlađa od 15 godina, a u 99% slučajeva bjesnila u ljudi izvor infekcije je kontakt s bijesnim psima.

Važno je napomenuti da je bjesnilo moguće prevenirati nizom mjera koja uključuju: edukaciju stanovništva, vakcinaciju svih pasa i lisica, testiranje izlovljenih divljih životinja te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila.”

Prethodni članakPlanirate putovati? Provjerili smo u koje države možete i šta je sve potrebno
Sljedeći članakMuškarac udario kvadom dvogodišnjaka, dijete preminulo u bolnici