(VIDEO) Dobojski policajac: RS je nula, da nije Federacije pocrkali bi od žeđi

Podijelite vijest

Doboj je sablasan grad, pa čak i treći dan nakon poplave. Mnogo vremena će proći da se sanira šteta nemjerljivih razmjera.

Zbog mulja i blata gradu prijeti pojava zaraznih bolesti. Žitelji ovog grada su sretni, jer im pomoć stiže iz susjednih općina.

Doboj je grad koji je voda u potpunosti uništila. Sve kuće su bile pod vodom, a u stambenim zgradama voda je došla do drugog sprata. Šteta je ogroma. Oštećeni su putevi. Danas nije bilo struje, a ni vode za širu upotrebu. Građani čiste grad i strahuju od epidemije zaraznih bolesti. “Sada poslije svega vidimo da je ovo totalna katastrofa za grad”, kaže Boban Kovačević.

Na ulicama Doboja stanovnici se bore za svoj dio humanitarne pomoći koja stiže sa svih strana. Odjeću, hranu i sredstva za higijenu. Policajac Dušanko Kitić ne krije svoje razočarenje općinskim i republičkim kriznim štabom.

“Republika Srpska i krizni štab je nula. Recite to slobodno. Da nam nije Federacije, Tešnja i njihove vode, pocrkali bismo od žeđi”, kaže on.

Dobojski načelnik Obren Petrović ističe da u grad dolaze velike količine pomoći. “Posebno bih zahvalio Oružanim snagama BiH, gradovima u okruženju, na prvom mjestu Tešnju, pa i Doboj-Jugu, Doboj-Istok”, dodaje on.

Pomoć je stigla i iz drugih gradova širom BiH. Karitas iz Usore otvorio je privremenu ambulantu, a Dobojlijama je danonoćno na usluzi njihovo osoblje, prenosi Federalna televizija.