VIDEO: Kompanija Disney napravila “prst koji pjeva”

VIDEO: Kompanija Disney napravila “prst koji pjeva”

607_20130911165615_prst_prnt

Kompanija Disney napravila je uređaj koji može prenositi zvuk kroz ljudsko tijelo, stvarajući jednu vrstu elektrostatičkog polja.

Tehnologija pod imenom Ishin-Den-Shin koristi standardne mikrofone za snimanje zvuka, a zatim ga pretvara u nečujan signal koji se dodirom prenosi u tijelo druge osobe.

Kada se s mikrofonom u ruci dotakne nečija ušna školjka formira se “organski zvučnik” i osoba čuje zvuk u vidu šaputanja, a nakon toga zvuk se može prenositi sa osobe na osobu fizičkim dodirom.

Ova tehnologija je napravljena u Istraživačkom centru kompanije Disney u Pitsburgu, a na sajtu Disneya uređaj je opisan kao “sprava prikačena na mikrofon koja pravi modularna elektrostatička polja oko ljudske kože”.

“Kada dotaknete nečije uho, ovo modularno elektroakustično polje” izaziva veoma male vibracije u ušnoj školjki, tako da prst i uho zajedno prave “organski zvučnik” koji omogućava osobi koja je dotaknuta da čuje zvuk.

Snimljeni signal se može čuti samo kontaktom određenog dijela uha, a tijelo onoga koji drži mikrofon emituje nečujni audio signal male snage. Ovaj uređaj je još jedan rezultat istraživanja mogućnosti prenosa zvuka kroz tijelo čovjeka, koji u posljednje vrijeme zaokuplja sve više pažnju naučnika.

Google je, naprimjer, u razvoju svojih naočala koristio tehnologiju “koštane provodljivosti” koja prenosi zvuk u unutrašnje uho preko kostiju lobanje, a i ostale kompanije su bile zainteresovane za ovu tehnologiju pri proizvodnji slušalica s visokom definicijom i najpreciznijim mogućim zvukom.

“Naravno da je moguće prenositi signale kroz tijelo zbog toga što je ono normalan provodnik struje, ali mi nije jasno šta žele da postignu ovime”, prokomentarisao je uređaj Trevor Koks, profesor elektroakustike i zvuka na Univerzitetu Salford u Engleskoj, ali je dodao je osjećaj prilikom prenosa zvuka na ovaj način “magičan”, jer on dopire bukvalno sa svih strana.

Ishin-Den-Shin je jedna od japanskih mantri koja znači “Ono što um misli, srce prenosi” i predstavlja prećutno zajedničko razumijevanje.

Pretpostavlja se da će ovu tehnologiju kompanija Disney naveliko koristititi u svojim budućim filmskim i multimedijalnim projektima.

b92.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS