Vidović: U Republici Srpskoj 2021. je godina štednje

99 14

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović rekla je večeras da će prijedlog budžeta RS za narednu godinu biti spreman do 15. decembra, kada bi trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine RS.

Ona je istakla da će 2021. biti godina štednje zbog pandemije koronavirusa.

Vidović je izjavila da se ove godine na materijalnim troškovima uštedjelo 55 miliona KM, dok su za narednu godinu planirane uštede veće od 100 miliona KM i ta sredstva će biti usmjerena u Kompenzacioni fond za pomoć privredi i zdravstvenom sektoru.

Ona je naglasila da tim uštedama neće biti smanjivana prava budžetskih korisnika – socijalna davanja i plate, dok će penzije biti povećane u skladu sa Zakonom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vidović je rekla da u narednoj godini nije planirano povećanje plata jer za sada nema realnih mogućnosti za to.

Ona napominje da nisu tačni navodi opozicije da je u ovoj godini rebalansom ušteđeno samo 13 miliona KM, te pojašnjava da su prvim rebalansom ušteđena 42 miliona KM, a drugim 13 miliona KM, što čini ukupne uštede od 55 miliona KM.

Govoreći o poravnanju sa Federacijom BiH po osnovu prihoda od PDV-a, Vidović je za RTRS navela da su ove godine bila dva takva poravnanja – jedno od 22 miliona KM, a drugo od 32 miliona KM, čime je Republika Srpska poboljšala prihode koji joj pripadaju od ovog vida poreza.

Ona je istakla da u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom Republika Srpska neće prihvatiti uslove koji podrazumijevaju prenošenje nadležnosti, te da će u slučaju da eventualno propadnu pregovori o novom aranžmanu sa tom međunarodnom institucijom Republika Srpska naći kreditna sredstva iz drugih izvora.

Vidović je podsjetila da je zaduženost Republike Srpske 44 posto od BDP-a, dok je granica (po pravilima iz Mastrihta) 55 odsto, piše Srpskainfo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
WhatsApp