Virus sličan onom koji uzorkuje covid-19 otkriven u šišmišima u Engleskoj

sismis 68109
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novi koronavirus, sličan onom koji uzrokuje covid-19, otkriven je u šišmišima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali trenutno ne predstavlja prijetnju ljudima, navodi se u izvješću.

Virus RhGB01 prvi je put otkrila 22-godišnja studentica ekologije Ivana Murphy, dok je sakupljala izmet šišmiša za svoju disertaciju. Ova vrsta virusa pronađena je po prvi put u šišmišima u Britaniji, ali sličan je onom koji uzrokuje covid-19.

Smatra se i da virus koji uzrokuje covid-19 također potječe od šišmiša.

Ovaj virus iz Velike Britanije za sada ne predstavlja prijetnju ljudima”, rekao je Andrew Cunningham iz Zoološkog društva u Londonu.

Istaknuo je da dio virusa koji se veže na stanice domaćina kako bi ih zarazio za sada nema mogućnost zaraze ljudskih stanica. Trenutno prijetnju predstavlja mogućnost spajanja virusa koji uzrokuje covid i virusa RhGB01 , čime bi nastala nova vrsta virusa koji bi mogao biti izazov za postojeća cjepiva.

U studiji se navodi da je ključno da se spriječi prijenos virusa SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje covid-19, na šišmiše te da je potrebno nastaviti s globalnom kampanjom cijepljenja protiv covida.

Svatko tko dođe u kontakt sa šišmišima ili njihovim izmetom, poput spasioca šišmiša ili speleologa, trebao bi nositi odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu kako bi se smanjio rizik”, istaknula je profesorica Diana Bell.