Virusna kožna infekcija koja ne boli, ali svrbi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Molluscum contagiosum je virusna kožna infekcija koja se najčešće javlja kod djece, ali se može pojaviti u svim dobnim skupinama. Osip se javlja u obliku malih, roskastih, ispupčenih tačkica, veličine oko 5 mm, koje imaju središnje udubljenje.

Terapijske metode

Osip nije bolan, ali svrbež može biti prisutan. U početku se javlja mali broj tačkica koje se, nakon nekoliko dana i sedmica, mogu proširiti na veći dio kože. Najčešće se javljaju u pazušnoj regiji, intimnoj regiji i iza koljena. U praksi se vrlo često moluske nađu i na trupu, rukama, nogama i licu, osim na dlanovima i tabanima.

Virus se širi kontaktom kože o kožu, preko predmeta i spolnim putem. U praksi se često vidi da su osobe u bliskom kontaktu zaražene, kao npr. supružnici, roditelj – dijete…

Ostavlja ožiljke

U nekim slučajevima osip se sam od sebe povlači unutar nekoliko mjeseci, ali na raspolaganju imamo niz terapijskih metoda za uklanjanje ovog osipa prije nego što se zarazi veći broj ljudi. Terapijske metode uključuju kreme i gelove (benzoyl peroxid, imikvimod, tretinoin), kiretažu, radiovalno uklanjanje, krioterapiju i lasersko uklanjanje.

Neke od ovih metoda ostavljaju ožiljke te je potrebno terapiju prilagoditi dobu pacijenta i mjestu pojave osipa.

Osobama koje imaju ili sumnjaju da imaju ovaj osip se preporučuje uraditi pregled kod specijaliste dermatologa za određivanje adekvatne terapije.

Polukružni oblik

Papule (čvorići) se pojavljuju na nepromijenjenoj koži i imaju karakterističan polukružni oblik. Boja formacija je ružičasta ili odgovara tonu kože. Subjektivni osjećaji u obliku boli, pečenja i svraba su odsutni. Veličina kvržica je u rasponu od 0,1 do 1 cm u promjeru. Prilikom pritiska na čvorove iz njih se oslobađa bjelkasta masa koja se sastoji od stanica epiderma, čestica patogena i masti.

Bolest ne predstavlja ozbiljnu prijetnju životu ili zdravlju, ali je pokazatelj razvoja poremećaja u tijelu. Ako se pojave simptomi, obratite se dermatologu.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING