2 222
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Prof. dr. Šukrija Zvizdić, ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, rekao je za “Avaz”, komentirajući sve veći broj zaraženih u državi da “aktuelnu situaciju povećanog broja novozaraženih koronavirusom treba posmatrati u odnosu na povećani broj testiranih i to različitih grupa”

 – Ovo treba posmatrati i u odnosu na sveukupnu situaciju sa aspekta klimatskih promjena (godišnje doba), dolazak naših građana iz inostranstva, ali najvažnije je istaći da je virus stalno prisutan u populaciji i da će ovo stanje ostati za duži vremenski period. Sve ovo nameće neminovnost našeg prilagođavanja našeg ponašanja njegovom prisustvu, što dalje predpostavlja promjenu kulture pomašanja čovjeka, uključujući stalnu fizičku distancu, nošenje maski u svim rizičnim situacijama, održavanje higijene na najvišem nivou, i to ne samo deklarativno i promotivno – kaže Zvizdić.

Treba zaboraviti, mišljenja je on, masovno okupljanje, posjete rizičnim skupinama (starije osobe, bolesne, imunokompromitovane), izbjegavati posjete osobama koje dolaze iz drugih, a naročito udaljenih država u kojima pademija doživljava svoju ekspanziju.

Zvizdić: Nismo pobijedili virus - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baZvizdić: Nismo pobijedili virus

– Treba zaboraviti da je ovaj virus sezonskog karaktera, da na njega djeluje ljetno vrijeme, te da smo završili sa prvim valom epidemije, odnosno da treba da tek očekujemo drugi val. Ovo je još uvijek aktuelna epidemija i pandemija. Virus se proširio po cijelom svijetu, ima izuzetnu kontagioznost, a o pitanju virulentnosti još nemamo jasnih naučnih pokazatelja. Ono što se može reći jeste to da je u ovom posljednjem periodu, od njegovog pojavljivanja kod nas, se pokazalo da ne uzrokuje teške kliničke slike viđene u martu i aprilu mjesecu ove godine, te da nema oboljelih sa potrebom za primjenom respiratora, velikog broja umrlih, što sve opravdava mišljenje da je njegova patogenost možda nešto oslabila – istakao je .

No, kako kaže, to ne znači da smo pobijedili virus i da možemo misliti na njegovu prolaznost.

– On je naša konstanta i on ostaje u svim sredinama za duži vremenski period, a naše evidentno opuštanje pokazuju posljednji rezultati testiranja. Što se tiče restriktivnih mjera, one su ukinute i neće se više uvoditi bez velikih potreba. One su imale zadatak da sačuvaju zdravstveni sistem, te da se stanovništvo educira i po njihovom ukidanju da se nastavi ponašati prema uputama kriznih štabova. Nažalost, mi nismo pokazali da smo dobri đaci: ispoštujemo rigorozne zabrane, ali ne izvedemo pouku za sebe i za druge – istakao je Zvizdić.

Avaz