Portal 072info

Više tisuća izbjeglica prešlo u Sloveniju

Prema ocjenama slovenske policije u noći s četvrtka na petak i ujutro u Sloveniju je preko zelene granice iz Hrvatske ušlo  više tisuća migranata i izbjeglica koji su prebačeni u privremene centre u Brežicama i Dobovi, gdje ih je trenutačno po dvije tisuće u svakom, dok vlada traži lokaciju za novi tranzitni centar.

Otvoren je i novi prihvatni centar u Jesenicama, a nastavljaju se i prijevozi izbjeglica prema Šentilju, na granici s Austrijom. Prijevoz prema sjeveru se uglavnom obavlja vlakovima. Vlada je objavila da se traži i lokacija za novi tranzitni centar sa šatorima kapaciteta za prihvat 3000 ljudi. U glavnom tranzitnom centru na Šentilju, gdje se može smjestiti 2000 ljudi, u jutarnjim satima bilo je čak dvostruko više izbjeglica.

Jučer se praznio s primanjem migranata u Austriju, ali i punio novim migrantima koji su dolazili iz centara s juga. Slovenska vlada žurno pregovara s Austrijom o otvaranju još jedne “ulazne točke” za prijelaz migranata u Austriju, gdje su kampovi po navodima medija također popunjeni.

Nakon više spontanih odlazaka migranata iz Šentilja prema Austriji, taj će centar danas posjetiti ministrica obrane Andreja Katič, a vjeruje se da će osiguranje u kampu biti pojačano. Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova svakog dana objavljuje podatke o broju migranata koji ulaze u državu i kroz nju tranzitiraju prema Austriji, ali nisu potpuno ažurirani i vode se različitim metodologijama, zato policija ne može reći koliko je migranata trenutno na slovenskom teritoriju.

I dalje traje veliki pritisak migranata i izbjeglica na hrvatsku istočnu granicu, a cijelu noć od četvrtka na petak pristizali su autobusi na srbijanski prijelaz Berkasovo, iz kojega migranti ulaze u Hrvatsku kod srijemskog sela Bapske.

Pridošle migrante policija u manjim skupinama propušta u Hrvatsku i odvozi ih do prihvatnog centra u Opatovcu. Odatle ih se autobusima odvozi prema Sloveniji, a dio i na željeznički kolodvor u Tovarniku na vlak za Sloveniju, preko koje nastavljaju putovanje prema Austriji i Njemačkoj.

Na granici kod Berkasova u petak ujutro na ulazak u Hrvatsku čeka oko 1.500  migranata. U srbijanskom prihvatnom centru Principovac uz granicu s Hrvatskom na području Iloka, tek je nekolicina osoba. Po riječima Dušice Poletan iz Crvenog križa Šida  migrante je jednostavno nemoguće zadržati na duže vrijeme u prihvatnim centrima jer ih oni žele napustiti čim se odmore i dođu sebi nakon dugog puta, i nastaviti prema Austriji i Njemačkoj.

“Imala sam priliku ovih dana biti s jednom sirijskom majkom koja je uza sebe imala malu bebu koju nikako nije mogla smiriti i dijete je neprestano plakalo ali ju to nije spriječilo da s takvim djetetom napusti centar u Principovcu i krene put Hrvatske. Oni se jednostavno svi boje da se granice ne pozatvaraju i ne ostanu ovdje zatočeni ili vraćeni odakle su krenuli. I zato je tolika navala na granicu”, ocjenjuje ta srbijanska humanitarka.

O izbjegličkoj krizi razgovarat će u petak na graničnom prijelazu Bajakovo hrvatski i srbijanski ministri unutarnjih poslova, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović.

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je ušlo oko 6 i pol tisuća migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu sinoć je bilo gotovo tru tisuće osoba.  Od početka migrantske i izbjegličke krize, 16. rujna, u Republiku Hrvatsku ušao je  222.501 migrant. 

Prema jučerašnjim podacima o dolascima i odlascima, u Sloveniji se nalazilo više od 2.000 migranata, što je teško provjeriti, ali kod  vlasti i građana izaziva strah od ostanka velikog broja izbjeglica koji bi “zaglavili” u njihovoj državi ako Njemačka i Austrija zatvore granicu za migrante.

Vladajuća koalicija premijera Mire Cerara jučer je stanje s izbjegličkom krizom ocijenilo “vrlo ozbiljnim”, ali je za sada isključila mogućnost izvanrednog stanja sa angažmanom vojske. Slovenski premijer Miro Cerar sinoć je u razgovoru za Slovensku televiziju – u kojemu je inače optužio Hrvatsku za “neeuropsko ponašanje” i navodno plansko dovođenje migranata na mjesta na granici gdje ih slovenska policija ne očekuje – kazao da Slovenija od Europske unije očekuje da će migracijski val riješiti na njegovu izvoru, ali nije isključio niti postavljanje fizičke ograde na granici s Hrvatskom “ako budemo prisiljeni djelovati sami”.

Cerar je odbacio tvrdnje oporbe da se njegova vlada nije dovoljno odlučno postavila kako bi zaustavila migrantski val i da nije iskoristila mjesec dana u kojima su migranti umjesto preko Slovenije prema srednjoj Europi tranzitirali rutom preko Mađarske.

Slovenska vladajuća koalicija opaske oporbe desnog centra kako bi zbog krize morale dati ostavku ministrica unutarnjih poslova i ministrica obrane, a u suprotnom odstupiti sam premijer Cerar, nazvala je običnim populizmom, dok je više zastupnika iz oporbenih redova zatražilo da se o izbjegličkoj krizi održi izvanredna sjednica parlamenta.

U Sloveniji se trenutačno prema podacima slovenske policije nalazi nešto više od 14.000 izbjeglica i migranata, od čega ih je 5960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, a predsjednik Borut Pahor pozvao je sugrađane da se prema njima odnose humano “jer oni nisu neprijatelji”.

Radi se o podacima od 6 sati ujutro, a slovenska policija navela je na svom portalu i prihvatne centre gdje su migranti koji su već prošli postupak smješteni. Najviše ih je u grijanim šatorima na Šentilju, koji će danas posjetiti ministrica obrane Andrejka Katič, a onda u Gornjoj Radgoni, gdje ih se nalazi skoro 1200.

Slovenski predsjednik Borut Pahor sinoć je za televizijsku postaju POP-TV kazao da se Slovenija s migrantskim valom susreće na miran i human način, što treba i nastaviti, te da pri tome valja postupati tako da u Sloveniji ne ostane više izbjeglica od broja koji Slovenija može zbrinuti.

“Moramo im pomagati koliko god možemo, izbjeglice nisu neprijatelji”, kazao je Pahor, upozorivši na potrebu humanog postupanja prema ljuudima u nevolji. Uz to, Slovenija i u izbjegličkoj krizi mora sačuvati svoja savezništva, te osigurati potporu Europske unije, upozorio je Pahor.

Suradnju s Hrvatskom u reguliranju izbjegličkog vala ocijenio je nedostatnom, ali i upozorio da “svađe ne vode nikamo” i da treba biti svjestan kako se radi o susjednim zemljama koje će to uvijek i ostati.

Pahor je upozorio da je bitno da Austrija i Njemačka ne pooštre kontrolu na granici, odnosno da ne prekinu primanje izbjeglica.

federalna.ba

Podijelite članak