Vjerovali ili ne: Na šest odsjeka Univereziteta u Bihaću upisano tek sedam studenata, mladi trbuhom za kruhom masovno odlaze u inostranstvo

Podijelite vijest

Započeo je drugi rok za upis na prvu godinu studija Univerziteta u Bihaću, koji će trajati do 9. septembra ove godine, a u prvom roku upisana su 343 kandidata, što je mnogo manje od planirane brojke od 610 studenata.

Rektor ove visokoškolske ustanove Fadil Islamović kaže kako već odavno imaju nesuglasice s Ministarstvom obrazovanja USK, zbog, kako ističe, nerealnih upisnih kvota, za koje je izvjesno da neće biti ispunjene.

– Ta kvota je uvećana za oko 200 mjesta. Mi smo tražili da kvota bude 415 mjesta, a oni su odredili potpuno nerealnu kvotu u situaciji kada je broj mladih, zbog demografskih kretanja, nažalost sve manji – kaže Islamović. On je dodao da će se, ukoliko upis na pojedine fakultete i odsjeke bude manji od 70 posto, morati pristupiti alternativnim rješenjima kao što je udruživanje pojedinih srodnih odsjeka.

Ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac navodi kako su upisne kvote određene u skladu sa zakonskim normativima Univerziteta, a prema njegovim riječima problem je egzistiranje šest studijskih odsjeka za koje je nedovoljan interes studenata.

Na šest studijskih linija javilo se ukupno sedam studenata. Mislim da tu nema društvene ni ekonomske opravdanosti da uspostavljamo odsjeke s jednim ili dva studenta, tako da rukovodstvo Univerziteta treba da razmišlja o racionalizaciji – istakao je Hopovac.