Portal 072info

Vlada FBiH ignoriše zahtjeve penzionera!

Svjesni da se radi o problematici iz nadležnosti Federacije BiH, ali zbog interesa 22.000 penzionera u Zenici i onih koji će to postati, Forum seniora Gradskog odbora SDP BiH Zenica najoštrije protestvuje zbog načina na koji Vlada Federacije BiH namjerava donijeti reformske zakone iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja. Problematika koju tretiraju ovi zakoni obuhvata više od polovine cjelokupnog stanovništva u Federaciji BiH. Upravo zbog toga osuđujemo netransparentnost izrade i brzinu kojom se ovi zakoni žele donijeti u Parlamentu Federacije BiH.

Naime, radne grupe koje su formirane unutar Vlade kriju od javnosti tekst Zakona koje će dostaviti Vladi koja će isti proslijediti u Parlament zahtijevajući hitnu proceduru, što će Parlament, s obzirom na postojeće većine, i prihvatiti. Neće biti javne rasprave, što je za ovakve zakone poslovnička obaveza, neće biti moguće ulaganje amandmana, što sve skupa upućuje na bahatost vladajuće većine, koja je na isti način već usvojila neke krucijalne zakone.

Predsjedništvo Foruma seniora Gradskog odbora SDP BiH Zenica zahtjeva da se izvrši bodovanje svih penzija, a ne samo onih penzija koje će biti obračunate od stupanja na snagu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Insistiramo da se sva penzijska prava koja ne proizilaze iz neuplaćenih doprinosa refundiraju iz federalnog i državnog budžeta.

Također, Predsjedništvo Foruma seniora Gradskog odbora SDP BiH ne prihvata predviđeni model imenovanja članova Upravnog odbora, nego insistira da se zadrži institucija izbora konkursom. Na više mjesta u Zakonu o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja vidljivo je veliko uplitanje vlasti, odnosno politike, sa ciljem dirigovanja načina rada i otvaranja mogućnosti postavljenja svojih kadrova na dobro plaćena mjesta.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box