AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Povodom današnjeg istupa zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH Nermina Nikšića u kojem tvrdi da je Vlada FBiH platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina, a kada to Srbija nije mogla realizirati pristali su da kao kompenzaciju vakcinišu građane BiH.

U svom reagiranju rekli su da nije tačno da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila bilo kakav novac Srbiji za vakcinaciju bh. građana.

“Tačno je da je Vlada Federacije BiH u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm. Zahtjevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo”, naveli su iz Vlade FBiH.

Dodali su da su svuda u svijetu za nabavku vakcina zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u našem regionu.

“I ponavljamo da Vlada Federacije BiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD-a, preko Kine, do Rusije”, dodali su iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, Nikšić je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH rekao da prema informacijama koje je dobio iz relevantnih diplomatskih krugova FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina.

Razlog zašto vakcine nisu dostavljene, prema Nikšićevim riječima je taj što samo Rusija može sklapati takav ugovor, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno vakcinisanje u Srbiji.