Portal 072info

Vlada FBiH: Za uvezivanje staža radnika deset miliona KM

Vlada FBiH je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije preduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uvjete za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Prvi program vrijedan 1.000.000 KM, odnosi se na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima. Grant sredstva će biti dodjeljivana preduzećima iz oblasti metalne, elektro automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i hemijske i industrije gume i plastike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pravo na dodjelu sredstava privatna preduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom privrednom društvu je 200.000 KM.

Usvojen je i Program subvencija javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 9.000.000 KM. Program se odnosi na preduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i preduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti penzionisani, te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je odobrila subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iz oblasti namjenske industrije u iznosu od 1.000.000 KM s pozicije Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Usvojen je i Program utroška sredstava za subvencije javnim preduzećima iz ove oblasti od 1.500.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ciljevi programa su stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uvjeta za poslovanje preduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.

Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljavanje pogona za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME