Portal 072info

Vlada mora odrediti koja je najniža cijena rada u FBiH

Zbog nepostojanja zakonskog propisa, kojim je zajamčen najniži iznos plaće rada, reagirali su ovih dana iz Međunarodne konfederacije sindikata koja okuplja oko 175 miliona radnika diljem svijeta.

Povećanje

Tajnica ove sindikalne organizacije Sharon Burrow uputila je, na zahtjev predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića, pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću zbog prekida socijalnog dijaloga i nepostojanja propisa kojim se jamči minimalna plaća radnicima u Federaciji BiH.

“U pismu je premijer upozoren da nepostojanje propisa kojim se jamči najniža cijena rada predstavlja izravno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada, koja predstavlja sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine. Glavna tajnica najveće svjetske sindikalne organizacije pozvala je vlasti da se uključe u istinski socijalni dijalog i osiguraju da svi radnici u BiH imaju zajamčenu minimalnu plaću i poštovanje njihovih radnih prava u skladu s općim kolektivnim ugovorom”, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Još početkom ove godine čelništvo Saveza samostalnih sindikata BiH službeno od vlasti i poslodavaca zatražilo je da minimalna satnica rada u Federaciji BiH treba iznositi 3,59 KM. Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović izašao je s računicom kolika će biti minimalan mjesečna plaća. “Ovom cijenom rada minimalna plaća bila bi viša od 630 KM. Savez samostalnih sindikata BiH ne želi nijemo promatrati što se događa oko nas i želimo poduzeti konkretne inicijative. Ovo se može nazvati avanturom, ali jedino se ovako možemo boriti s odlaskom mladih ljudi iz ove države.

Najniža plaća od 630 KM ne uključuje naknade i to treba biti inicijalna kapisla za povećanje svih ostalih plaća i mirovina te put k poboljšanju životnih uvjeta u Federaciji BiH”, kazao je za Radio Sarajevo predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) Selvedin Šatorović. Spomenimo da su se članovi Predsjedništva usuglasili da se Ustavnom sudu Federacije BiH uputi inicijativa za ocjenu ustavnosti članka 114. Zakona o radu FBiH.

“Na sjednici je razmatrana i uredba o postupku prijma u radni odnos u javnom sektoru u FBiH koja je SSS BiH dostavljena u formi nacrta i na koju smo dali svoje primjedbe.

Svađe s vlastima

Zaključeno je da se od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatraži sazivanje zajedničkog sastanka svih triju socijalnih partnera kako bi se analizirale primjedbe koje su uputili sindikati i poslodavci te da bi se došlo do konsenzusa i zajedničkog teksta ove uredbe”, stoji u odluci Saveza samostalnih sindikata BiH.

Cijena minimalne satnice nešto je veća u odnosu na onu koju je krajem prošle godine najavio novi predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović. “Povećanje najniže satnice na 3,54 marke”, kazao je nakon imenovanja na izvanrednom kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH u Zenici. Spomenimo da su se čelnici Saveza samostalnih sindikata BiH i ranije posvađali s poslodavcima i vlastima u Federaciji BiH oko iznosa bruto satnice koju čine doprinosi iz osnovice, porez na dohodak te da iznos koji se isplaćuje radniku ne može biti niži od 2,97 KM.

Večernji list

Podijelite članak
  • 17
    Shares