Screenshot 1 112
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 16:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da je 22. novembar 2021. godine neradni dan zbog toga što Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH pada u nedjelju, međutim ova odluka nema uporište u Zakonu o praznicima RS-a.

NER FIT

Ovaj dan se u Republici Srpskoj slavi 21. novembra prema važećem entitetskom zakonu, međutim nije propisano da postoji mogućnost prenošenja ukoliko pada na neradni dan kao što je to slučaj ove godine.

U članu 4. Zakona o praznicima RS-a piše: “Ako drugi dan republičkog praznika koji se na osnovu člana 3. ovog zakona praznuje dva dana pada u nedjelju, prenosi se u ponedjeljak.”

Član Zakona koji propisuje kada se slave neradni dani u RS
Član Zakona koji propisuje kada se slave neradni dani u RS

To znači da se na naredni radni dan mogu prenijeti samo praznici koji se slave dva dana poput 1. i 2. januara i 1. i 2. maja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Uprkos zakonu, u RS-u je odlučeno da danas ne rade javni organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

U Federaciji BiH 21. novembar je običan radni dan, a praznuje se 25. novembar – Dan državnosti BiH koji se ne obilježava pak u RS-u.

LIDER