Vlada RS-a preuzela Sberbanku, novo ime bit će poznato uskoro

Screenshot 2 101

Nakon što je jučer Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela upravljanje nad Sberbankom Banja Luka, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao kako će Vlada ovog entiteta od sada biti vlasnik ove banke.

Poručio je Dodik kako je to sada garancija klijentima “za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca”.

“Ponosan sam što institucije Republike Srpske reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mjesta. Cilj nam je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao i kako Republika Srpska garantuje nastavak rada Sberbanke Banja Luka, a dodao je i kako im je cilj stabilizacija banke. Građanima je poručio da niko neće ostati bez novca.

“Nije nam cilj da banka nestane jer imamo stručne kadrove, radnike i ovo je borba za njih”, poručio je.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kazao je kako preuzimaju banku sa osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM, te naglasio da će ova banka nastaviti normalno da funkcioniše, ali pod drugim imenom, a koje će ono biti bit će odlučeno uskoro.

Pozvao je Višković građane da ne paniče i kazao im kako nema potrebe da podižu depozite jer će “svaka marka biti zaštićena”.

Ovu informaciju potvrdila je i entitetska ministrica finansija Zora Vidović, koja je kazala kako im je cilj da se domaći finansijski sistem održi stabilnim.

“Vlada će stati iza ove banke da zaštiti klijente i uloži 15 miliona KM osnovnog kapitala, da bi se nastavilo sa normalnim radom. Nova banka će raditi u skladu sa zakonom, bit će stabilna i likvidna”, kazala je Vidović.

Da su pred poslovnicama ove banke i danas bile ogromne gužve kazao je i direktor Sberbanke u Republici Srpskoj Aleksandar Kesić, koji je kazao i kako je povećana potražnja, ali kako nemaju nikakvih problema da isplaćuju novac klijentima.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakNepravilnosti u formiranju cijena utvrđene u 3 trgovinska lanca u FBiH
Sljedeći članakDžindić: Elektroprivreda BiH ima elektrosisteme iz Rusije i Ukrajine i mora naći alternativu