Vlada ukida vanredno stanja u RS-u

Podijelite vijest

Vlada RS-a na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije danas će donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja na cijeloj teritoriji ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović saopćila je da će odluka o vanrednom stanju ostati na snazi u Doboju i Bijeljini, te u Vukosavlju, Modriči, Šamcu, Srebrenici, Kostajnici, Donjem Žabaru, Petrovu i Šekovićima.

Republički štab donio je i naredbu o prestanku važenja naredbi o imenovanju generala Momira Zeca za povjerenika za grad Doboj i generala Milorada Kutlešića za povjerenika za općinu Šamac. Generali su istom naredbom imenovani za koordinatore za grad Doboj i općinu Šamac.

S ciljem otklanjanja posljedica izazvanih poplavama, zvaničnici RS-a, saopćila je Cvijanović, vodili su intenzivne razgovore s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, EU i drugih organizacija radi sagledavanja kreiranja određenih mjera pomoći u narednom periodu.

Uz to, uz saglasnost socijalanih partnera, sindikata i poslodavaca, te predstavnika vlasti u lokalnim zajednicama, najavila je premijerka RS-a, „Vlada će kreirati paket mjera za koje će tražiti da budu usvojene u Narodnoj skupštini RS-a“.

Na području Banje Luke završeno je anketiranje građana u poplavljenim dijelovima grada s ciljem izrade socijalne karte. Pokazala ja da je na području grada 2.469 domaćinstava bilo poplavljeno.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović saopćio je da će danas  biti poznati podaci o broju stanovnika na područjima ugroženim poplavama, što je veoma značajno za pružanje pomoći u saniranju objekata i vraćanje normalnom životu u dijelovima grada koji su bili zahvaćeni poplavom.

 „Za sada je poznato i da je sedam stambenih objekata na području grada direktno ugroženo klizištima i da će ti objekti narednih dana najvjerovatnije morati biti iseljeni“, rekao je Gavranović i dodao da je na području Banje Luke aktivno oko 50 klizišta.

Na području grada Banje Luka imenovana je i komisija za prijem, planiranje i distribuciju humanitarne pomoći, a što znači da će svu pomoć koja bude uručena na terenu morati potpisati i njeni primatelji.

Na širem području grada Bijeljine voda se još nije vratila u svoje korito.

Najteža situacija je u Velinom Selu. U vodi pluta ogroman broj uginulih životinja, a u tom selu na jedinoj suhoj adi ostalo je desetak stanovnika koji čuvaju preostalu stoku.

Oni su upozorili da stoka na otvorenom bez zdravstveno ispravne hrane i vode neće dugo preživjeti, te da prijeti ozbiljna zaraza koja bi se iz Velinog Sela mogla proširiti vodom i na ostala područja.

 

Radiosarajevo.ba