Portal 072info

Vlada ZDK-a osigurala više od 10 miliona KM za potrebe boračke populacije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na jučerašnjoj sjednici program utroška sredstava namijenih boračkoj populaciji za ovu godinu u iznosu od 10.105.000 KM, što je najveći planirani iznos sredstava za ovu kategoriju društva od osnivanja resornog ministarstva.

Ovim je postignut kontinuitet u osiguravanju sredstava za liječenje, pomoć, zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, kao i za ostale vrste pomoći ovoj populaciji, a u odnosu na prošlu godinu sredstva su povećana za više od 600.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– To je potvrda opredjeljenja ovog saziva Kantonalne vlade za realizaciju projekata koji imaju za cilj pomoći boračkoj populaciji kao najzaslužnijoj kategoriji društva – kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

image

Sa današnje sjednice/Pres-služba ZDK

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za stipendije studenata namijenjeno je 2,44 miliona KM, što je za 400.000 KM više nego prošle godine, a u odnosu na 2014. godinu, kada su dodijeljeneo 1.332 stipendijea, taj iznos je gotovo udvostručen.

Kako je najavio premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, stipendije će dobiti svih 2.230 studenata koji su se prijavili na konkurs, što je potvrda opredjeljenja Vlade da pomogne mladima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao jedan od prioriteta za ovu populaciju je i zapošljavanje, za šta je u ovoj godini planirano 1,7 miliona KM, dok je za stambeno zbrinjavanje osigurano 1,3 miliona KM, a dio novca izdvojen je za podsticaje zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica.

Za nabavku udžbenika izdvojeno je 350.000 KM, za liječenje boračke populacije milion KM, za slučaj vanredne okolnosti 800.000 KM, za banjsko liječenje 300.000 KM te za slučaj smrti 550.000 KM, saopćeno je iz Pres-služba ZDK.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 26
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME