Vlada ZDK isplatila prvu tranšu egzistencijalne naknade za maj

fahrudin colakovic

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je prvu tranšu tzv. egzistencijalne naknade demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Radi se o završenih 2.350 predmeta koji su u ovom trenutku prošli kroz ISVDV informacioni sistem, a doznačeno je 370.000 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković zahvalan je pripadnicima boračke populacije za strpljenje, s obzirom na to da je ovo na neki način malo duže potrajalo.

– Mi smo to i očekivali jer smo uredbu donijeli u vrijeme pandemije. To je mukotrpan posao i za općinske službe koje su prvostepeni organ, kao i za Ministarstvo – rekao je.

 Apelirao je na općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu da što prije završe obradu zahtjeva da bi resorno ministarstvo što prije realiziralo isplatu naknada. Zahvalio je premijeru ZDK Mirzi Ganiću i ministru finansija Josipu Lovriću što su pokazali da je implementacija boračkih projekata prioritet i da imaju iskren odnos prema boračkoj populaciji. Najavio je da će uskoro biti realizirana isplata naknade za juni, a ubrzo i za juli i august.

– Dosad imamo oko 4.600 zahtjeva demobilisanih boraca mlađih od 57 godina za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu. Taj broj se povećava svaki mjesec, tako da bi broj zahtjeva u konačnici mogao iznositi oko 5.000 – rekao je Čolaković.

Naglasio je da je u Budžetu planirano pet miliona KM za isplatu naknade od maja do kraja godine. Dodaje da će korisnici koji dosad nisu uvedeni u sistem, a ispunjavaju uslove, naknadu dobiti retroaktivno.

– Nismo mogli čekati neke općine, koje nisu završile proceduru. Ponovo apelujem da ubrzaju postupak da  bismo mogli ići sa plaćanjem – rekao je Čolaković. Precizirao je da je procentualno najmanji broj zahtjeva obrađen u Zenici, gdje je završeno 100 od ukupno 1.000 podnesenih zahtjeva, a s obradom zahtjeva kasni i resorna služba u Maglaju – kazao je.

Borci mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina s nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su, od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva.

Kako Press služba ZDK navodi u saopćenju za javnost, uslov je da se na evidenciji biroa nalaze najmanje 12 mjeseci ili da su radno nesposobni ili da primaju penziju u iznosu 50 posto minimalne penzije isplaćene u decembru 2019. godine te da primanja porodičnog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plate u tom kantonu za 2019. godinu.

– Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od 4 KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH – navodi se.

Fena