grujic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 17, 2021 @ 17:36
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Fudbalska selekcija BiH porazom je okončala kvalifikacije za SP, nakon što smo u Zenici poraženi izgubili 0:2 od selekcije Ukrajine koja je izborila na kraju baraž za odlazak na Mundijal.

NER FIT

Mnogobrojni i različiti bili su komentari nakon meča, jedni krive igrače, drugi selektora, treći sudiju i lošu sreću, a za analizu ciklusa iza nas pitali smo bivšeg reprezentativca BiH, danas fudbalskog agenta, ali i budućeg trenera, Vladana Grujića.

Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Kolna, Sarajeva, Borca… mišljenja je da trenutna selekcija BiH jednostavno nema dovoljno kvalitetnih igrača, kao i to da nije dovoljno ni uigrana s obzirom na smjenu generacije, koja je u svakoj reprezentaciji manje – više bolna.

Top igrač, ali ne igra

Grujić za portal “Avaza” kaže kako je i sam vjerovao da bi ovaj tim mogao da uradi nešto veliko, pogotovo poslije solidnih nastupa u Kazahstanu i Ukrajini gdje smo osvojili četiri boda.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Na žalost, nismo uspjeli, ali sad kad se vratim sad malo unazad i kad sve malo dublje sagledamo, pa uporedimo sve to sa zemljama iz regiona, s kojima se realno uvijek poredimo i koje pokušavamo da stignemo na tom fudbalskom nivou, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou, ja lično dolazim do zaključka da mi jednostavno u ovom trenutku nemamo dovoljno kvalitetnih igrača. I to je jedina istina. Izuzmemo li Miralema Pjanića, kojeg je bez obzira na sve, smatram klasom, a pogotovo Edina Džeku, nama ostaje skupa igrača koji sad trenutno ne bi imali mjesto u najboljim ekipama Srbije i Hrvatske, naglašava Grujić, te dodaje:

– Bio sam dio reprezentacije i znam kako to funkcioniše. Ne treba u nikoga upirati prstom, kriviti ga, jednostavno rado se i kvalitetu. Za nešto više od trenutnog rezultata potrebno je malo više da se vremena uloži i truda, da se stekne iskustvo, smatra Vladan.O lošoj formi Pjanića, Grujić kaže:

– Ja Pjanića obožavam, to je vrhunski igrač, ali momak nije godinu kako treba igrao i to se sada jasno osjeti. Ne treba dizati frku oko Pjanića, on nama treba, u godinama je kad ima vremena da se vrati u staru formu, i ne treba ga s prelako odreći. Svima se loša forma i greške dešavaju, kaže naš sagovornik.

Treba malo i sreće

Selektora Ivajla Peteva (Ivaylo), smatra Grujić, treba podržati.

– Kad ovako stanemo sa strane pa pogledamo potpuno neutralno rad i ponašanje Peteva u reprezentaciji, doći ćemo da zaključka da taj čovjek sasvim korektno radi svoj posao. I toi uz dosta emocija, jer vidi se da mu je stalo, da ga igrači poštuju, da ulaže svoj maksimum i da je sve od sebe tokom meča kako bi utjecao na igru, vidi se energija, i u njegovoj igri postoji sistem. Bio sam u prvoj utakmici protiv Kazahstana, mislio da ćemo voditi 5:0 nakon prvog poluvremena, a onda se desi taj fudbal, gubimo pa preokrenemo, na kraju ponovo primimo gol, treba nekad imati i malo sreće, prisjeća se Grujić.

Bivši “Zmaj” smatra da nije ipak sve tako crno, te da se nešto i dobilo u ovom ciklusu.

– Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić, Smail Prevljak, Luka Menalo, koji me je oduševio, zatim Siniša Saničanin… igrači su na koje ćemo moći ozbiljno računati u budućnosti. Oni su veliki dobitak. Treba se polako osvrnuti unazad i analizirati greške. Bez neopravdanih kritika i upiranja prstom. Što se selektora tiče, apsolutno mu treba dati šansu i u narednom ciklusu, jer mislim da čovjek koji zna raditi svoj posao, zaključio je Grujić za “Avaz”.

LIDER