VLAŠIĆ: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetioce

VLAŠIĆ: Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetioce

Ove godine, za razliku od prethodnih, službeno otvaranje zimske turističke sezone na području SBK, usljed pojave pandemije koronavirusa, bit će održano danas uz dosta izmijenjene prilike.

Užem krugu učesnika i posjetilaca u hotelu Pahuljica na Vlašiću s početkom u 14 sati Turistička zajednica SBK prezentirat će novu i trenutnim uvjetima prilagođenu najavu zimske turističke sezone.

Direktor Turističkog ureda TZ SBK Miroslav Matošević kazao je kako je proteklih godina, zimska turistička sezona započinjala uz brojne sportsko-zabavne aktivnosti i evente, međutim, ova zima će biti drugačija od svih drugih.

– Potrudili smo se da svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućimo nesmetano uživanje na planini, s tim da ćemo nastojati osigurati kako domaćim i stranim turistima tako i svim zaposlenicima i dionicima iz oblasti turizma, prije svega sasvim siguran boravak na području Srednjobosanskog kantona – kazao je Matošević.

Turistička zajednica SBK/KSB je, naglasio je Matošević, u saradnji s nadležnim partnerima u okviru priprema za zimsku turističku sezonu, utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, osim zakonom propisanih mjera, nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze.

Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.

Ovom prilikom bit će potpisani i sporazumi o saradnji s Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK, Domom zdravlja Travnik i preduzećem „Pharmamed“.

Osim Internog COVID-19 protokola po pitanju sigurnosti na Vlašiću, bit će poduzete i mjere u cilju sigurnog odvijanja turističkih aktivnosti. Trenutno su u pripremi aktivnosti uspostave sezonske ambulante koja će, osim uobičajenih ljekarskih pregleda i intervencija, imati i poseban dio za preglede i liječenje osoba sa simptomima koronavirusa.

Također, tokom zimske sezone bit će osigurano i pet „free COVID– 19“ zona za dezinfekciju, a svi turisti će imati i mogućnost testiranja na COVID-19 uz popust od 10 posto.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica