Vlasnica restorana kažnjena jer je zabranila ulazak muslimanki

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Francuski sud kaznio je vlasnicu restorana u jugozapadnoj Francuskoj jer je zabranila ulazak muslimanki zbog nošenja islamske marame, poznate i kao hidžab.

Sud u gradu Bayonneu u Baskiji presudio je da je 64-godišnja vlasnica restorana kriva za diskriminaciju na osnovu vjere jer je tražila od mušterije da skine maramu.

Incident se dogodio na Dan majke u julu, kada je jedna žena islamske vjeroispovijesti otišla u restoran na večeru sa sinom.

ČITAJ JOŠ:  Načelnik “zabranio” padanje snijega u njegovom mjestu: Svaka snježna padavina nas ostavi bez struje

Na snimku dobijenom tokom incidenta vidi se kako majka i sin dolaze na vrata restorana, a žena koja je vlasnik firme rekla je da ih neće pustiti jer žena nosi “maramu iz mračnog doba”.

Vlasnica restorana, za koju se vjeruje da je kršćanka jer je nosila vjerski simbol – krst oko vrata – tvrdila je da je “marama sredstvo za pokoravanje žena”.

Muslimanka, koji je izjavila da je šokirana riječima vlasnice objekta, otišala je u policijsku stanicu i prijavila diskriminaciju.

ČITAJ JOŠ:  Francuska izrekla kazne Googleu i Facebooku

S provođenjem zakona usmjerenih na muslimane u Francuskoj, pojačani su islamofobični i diskriminatorni napadi na žene sa maramama, muslimane generalno , kao i islamske ustanove i bogomolje.

Nedavno je sud po nalogu ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina suspendovao odluku opštine Grenoble da dozvoli kupanje sa velom na javnim plažama i bazenima u zemlji.

N1

072INFO TV