Vlasnici strahuju od hrvatskog scenarija: I u BiH će doći do zatvaranja pumpi?!

Nakon što su u Hrvatskoj zatvorene prve pumpe postoji bojazan da bi se isti scenarij mogao dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

Ukinuti akcize

Dok vlast u našoj državi ostaje gluha na vapaje i odbija ukinuti akcize na gorivo, cijena litra goriva u prosjeku iznosi 3,66 KM i približava se iznosu od četiri marke.

Građani, ionako plitkih džepova, okreću se alternativnim načinima prijevoza. S druge strane, vlasnici pumpi negoduju zbog nabavnih cijena goriva koje su izjednačene s prodajnim i suočavaju se s gubicima u poslovanju.

Direktor firme „Tioil“ Tihomir Matošević, vlasnik 40 benzinskih pumpi u BiH, kazao je za „Avaz“ da je situacija sve gora.

  • Matošević: Cijena se mijenja u jednom danu Foto: Agencije

– Za nas svi govore da smo naftaši, ali mi ni na šta ne možemo utjecati. I u Bosni će brzo doći do zatvaranja kao u Hrvatskoj, jer se zna desiti da skuplje kupimo robu nego što je prodamo na pumpi, tolike su oscilacije u cijenama da to postaje nemoguće. Što se nekada cijena mijenjala u pola godine, danas se promijeni u jednom danu – rekao je Matošević.

Na sudu

Uskoro će, govori nam, i na sud zbog neprimjerenog ponašanja jednog inspekcijskog službenika.

– Prilikom kontrole marži koje je država donijela došao je jedan inspektor i rekao: “Ma šta je to njemu platiti?” Zar može jedan inspektor doći poslovođi na pumpi koji se brine o 12 uposlenih ljudi i od kojeg država naplati svoje i reći “šta je to njemu platiti”? To je harač – kazao je Matošević.

Dovoljne količine

Senahid Lemeš, direktor pumpi „Selex“, kazao nam je da oni imaju dovoljne količine goriva te je naglasio da je tržište nepredvidivo i da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

– Mi smo snizili cijene, imamo osigurane količine i nestašice neće biti – rekao je kratko Lemeš.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE