hljeb
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Nakon što je prošle godine, usljed pandemije koronavirusa, došlo do opće pomame za brašnom i nestašice zaliha pšenice, ove godine postoji mogućnost da se taj scenarij i ostvari, ali ovaj put su razlog suše. U maju 2020. godine cijene brašna porasle su za 10 posto i još nisu vraćene.

Hitna reakcija

FIXGEHALT

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH upozorilo je da vlasti moraju hitno reagirati kako bi se ublažile posljedice najveće suše u posljednjih 50 godina, čije se štete, kako kažu, već mjere u stotinama miliona KM.

Predsjednik Udruženja Nedžad Bićo rekao je za „Avaz“ da su žitarice na određenim parcelama pretrpjele štete i do 80 posto te da od Vlade FBiH traže rebalans budžeta.

Oni kažu da su štete prouzrokovane sušom do 50 posto, mi kažemo da je više. Ali neka bude kako kažu i neka izdvoje sredstva da se to nadoknadi jer neće biti hrane. Stočari neće moći pregurati zimu. Mnogim farmama već prijeti gašenje – rekao je Bićo.

LIDER

Da bi stabilizirala opskrbu u vanrednim situacijama, država mora intervenirati puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha kojima upravljaju entiteti i pojedini kantoni. Međutim, prema Zakonu o robnim rezervama, informacije o količinama i asortimanu su pod oznakom “državna tajna” te je teško znati koliko su građani sigurni u vanrednim situacijama.

Ranija upozorenja

Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH, kaže da je Sindikat već ranije upozoravao na štete uzrokovane klimatskim promjenama.

Temperaturne promjene ostavile su posljedice na rod svih proizvoda, ne samo pšenice i kukuruza, tako da je neminovno poskupljenje. To sada nije moguće zaustaviti jer niko nema način da kompenzira gubitak obima proizvodnje. Mijenja se cijena pšenice, ona je otišla nagore, cijene kukuruza će, također, porasti, kao i proizvoda od ovih žitarica – kazao je Avdagić.

Ističe da će biti teško iz uvoza nabaviti pšenicu s obzirom na to da je Svjetska agencija za pšenicu zaustavila slobodno kretanje te žitarice na međunarodnom tržištu, pa je vrlo moguće poskupljenje hljeba.

Građani će ispaštati

Proizvodnja pšenice i kukuruza u BiH je, prema riječima Avdagića, uveliko smanjena, a problem se odnosi i na sve države regije.

Država treba da odreagira jer mi ne znamo kolike su nam robne rezerve žitarica, a ni drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Bojim se da smo kroz politiku zapostavili brigu o robnim rezervama, tako da će građani, vjerovatno, doći u situaciju da ispaštaju i zbog te nebrige – zaključio je Avdagić.