Vlasti ukinule poticaje za izvoz: Bh. kompanije bit će dodatno oslabljene

Desetine uspješnih bh. izvoznika iz Federacije ove godine odustat će od milionskih investicija i zapošljavanja hiljada novih radnika ukoliko budu morali retroaktivno platiti porez na dobit. Naime, vlasti su ukinule poticaje za izvoz, čime su direktno ugrozile tržišnu poziciju bh. kompanija koje se pod tim uvjetima neće moći boriti sa konkurencijom, prenosi Patria.

Strahovanja su da će kompanije ući u velike gubitke, što bi moglo odvesti BiH u pad ekonomskog rasta i recesiju. Udruženje poslodavaca BiH je stoga zatražilo od Ustavnog suda BiH da spriječi primjenu zakona kojom se traži naknadna naplata miliona maraka iako firme prilikom formiranja cijena nisu planirali taj trošak.

Vlada FBiH na ovakav način umjesto da podstiče zapošljavanje direktno guši proizvodnju. Jedan od vlasnika izvozničke kompanije iznio je šokantne posljedice ove skandalozne mjere.

– Ostvarena dobit u 2015. godini je oko 600.000,00 KM i tada je vrijedio zakon po kojim su izvoznici sa najmanje određenim procentom izvoza oslobođeni poreza na dobit i mi smo za taj novac planirali investicije. Ali, sada ćemo sve morati reducirati i odustati – kaže on.

Drugi i možda veći gubitak će tek vidjeti, jer sa inostranim kupcima ostvaruju oko 60% prometa.

– Da bismo bili konkurentni, ponudili smo cijene u kojima je ukalkuliran poticaj, kojeg sada ukidaju. Obračunom poreza na dobit, ostvarenu na inostranom i domaćem tržištu, sada gubimo mnogo više nego je to dobit od izvezene robe. Da ne govorimo o tome da nećemo kupovati nove mašine i odustati od upošljavanja radnika koji bi radili na njima – dodaje on.

Dugoročno gledano, očekujemo, kako kaže „smanjenje izvoznih poslova zbog nekonkurentnosti i boljih poslovnih okruženja oko nas, a posebno novih poticaja za izvoznike iz Turske“.

Također je upitna planirana investicija za izgradnju novog proizvodnog pogona od cca 1800 m2 koji bi se trebao realizirati u 2017. godini navodi vlasnik jedne kompanije.

Zastupnici Udruženje poslodavaca BIH tražili su provođenje hitne mjere kojom bi Ustavni sud do kraja mjeseca suspendirao naplatu ovog poreza, dok se ne pronađe drugo rješenje. Ukoliko do toga dođe, stvari bi se mogle usmjeriti drugim tokom. U suprotnom, jedan od rijetkih svjetlih primjera bh. ekonomije, a to su izvoznici će postati problem, a ne sektor koji puni raskošne budžete bh. institucija.

(novi.ba)