Portal 072info

Voćarstvo ugroženo niskim temperaturama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglo zahlađenje i mraz u jutarnjim satima uzrokovao je veliku štetu  na poljoprivrednim usjevima, naročito u voćarstvu. Predstavnici nadležne gradske službe u Zenici i kantonalnog ministarstva poljoprivrede obišli su jučer jedan broj proljoprivrednih proizvođača, gdje su se na licu mjesta mogli uvjeriti o razmjerama štete. Ujedno, date su preporuke šta preventivno uraditi jer opasnost od mraza nije prošla.

Jučerašnji snijeg i jutrošnji mraz prouzrokovali su veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Šezdesetsedmogodišnji Fehim Ćelenka iz Gornje Zenice, koji pod malinama ima blizu dva duluma zemlje, već sada procjenjuje da će prinosi biti manji za polovinu u odnosu na prošlu godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika šteta, kaže Fehim Ćelenka,pričinjena je i na voćnjaku. Predstavnici nadležne gradske službe i ministarstva obišli su juče i danas jedan broj proljoprivrednih proizvođača, te se na licu mjesta uvjerili u posljedice niskih temperatura. Stručna saradnica za voćarstvo pri kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, Hikmeta Hajrić, ističe da imajući u vidu da opasnost od mraza nije prošla poljoprivrednici moraju poduzeti određene mjere zaštite.

Ako se radi o većem minusu, od minus 5 pa dalje, kaže Hikmeta Hajrić, tada treba poduzeti drastičnije mjere zaštite. Za zaštitu je moguće koristiti i razne uređaje koji proizvode vještačku paru, ali prema njenim saznanjima sa tom opremom ne raspolaže niti jedan poljoprivredni proizvođač.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

rtvze.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)