Portal 072info

Voda je eliksir života, vjerujte vašoj žeđi

Voda je eliksir života i odgovorna je za praktično svaku funkciju u organizmu, ali mnogi tu činjenicu olako shvataju. Ljudsko tijelo sadrži 70 do 80 milijardi ćelija kojima je voda neophodna za metaboličku aktivnost, snažan imunitet, gubljenje viška kilograma, funkciju ćelija i održavanja korektne pH vrijednosti. Međutim, pogrešno je i piti pretjerane količine vode, jer prekomjerna hidratacija baš kao i dehidracija može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Prevelik unos vode može biti toksičan te dovesti do razrjeđivanja tjelesnih tekućina i elektrolita toliko da nivoi natrija i kalija postanu toliko niski da dovedu život u opasnost. Također, rezltat je prekomjerni rad bubrega, povećanje krvnog pritiska i razblaživanje želučane kiseline što ometa varenje.

Kada je riječ o idealnoj količini unosa vode, magični broj ne postoji te to zavisi od osobe do osobe. ovisno o starosnoj dobi, visini, težini, aktivnosti, klimatskih i geografskih uvijeta i ishrane. U prosjeku odsrasla zdrava osoba treba dnevno popiti 2,5 do tri litra vode. Osoba koja je izuzetno aktivna te se mnogo znoji, kao i osoba koja živi u vlažnoj klimi, vjerovatno treba popiti više vode od pomenute količine.

Osoba koja pije previše kafe, čaja ili alkohola također treba piti više vode da poništi efekte ovih diuretika. S druge strane, osoba koja jede puno voća, povrća, supa, sokova od povrća i slično možda ne treba piti mnogo vode jer je dobija dovoljno putem namirnica koje unosi.

Unos vode varira i u odnosu na zdravlje jer oni koji imaju problema s bubrezima su uglavnom ograničeni kada je riječ o količini unosa vode. Osobe koje imaju problema s infekcijom urinarnog trakta trebaju piti više tekućine jer ona izbacuje loše bakterije. Oni koji su izloženi različitim tretmanima, lijekovima, radijaciji i hemoterapiji trebaju piti više vode jer ovi tretmani uzrokuju povećanje tjelesne temperature.

Hidratacija se ne odnosi samo na količinu unesene vode nego i na količinu vode koja zaista dolazi do ćelija. To se zove celularna hidratacija. Mnogi od nas piju dovoljno vode, ali su ipak dehidrirani na ćelijskom nivou. Vodu ne treba brzo piti, nego polako kako bi svaki gutljaj imao efekta na ćelije prije nego bude izbačen iz sistema.

Za poboljšanje celularne hidratacije postoji efikasan napitak. Pravi se uz pomoć litra vode, jednog iscjeđenog limuna i jedne supene kašike roze soli. To treba pomiješati i popiti ujutro. Ako je voda slana, stavite manje soli. Napitak je osvježavajući, čisti organizam i hidrira ga na celularnom nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 38
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME