Voda – uvijek, voćni sok – svježe iscijeđen

Na normalnu težinu i dobro zdravlje ne utiče samo pravilna ishrana, već i zdravo piće. Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke. 

– Voda je najvažnija jer na nju otpada polovina ljudske težine. Neophodna je za varenje, izbacivanje toksina, regulaciju tjelesne temperature znojenjem.

Unošenjem osam čaša vode dnevno čisti se koža i umanjuje želja za hranom, naravno, ukoliko se polako ispija tokom cijelog dana.

– Voćni sok je izuzetno bitan, posebno ako je svježe iscijeđen iz naranče ili grejpa. Sokovi obogaćeni kalcijem obezbjeđuju dodatnu zaštitu kostiju. Ako pazite na kalorije kojih u soku može biti više od 100 po jednoj čaši, razrijedite piće vodom.

– Sok od nara se posebno preporučuje zbog obilja vitamina A, C, E i folne kiseline. Uz to, ima i tri puta veću antioksidansnu moć od crnog vina ili zelenog čaja.

– Mlijeko, posebno obrano ili poluobrano, pomaže u održavanju težine i predstavlja idealan izvor kalcija i proteina. Za djecu i tinejdžere preporučuje se punomasno mlijeko.

– Čajevi, topli ili hladni, crni ili zeleni, sadrže flavonoide koji smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Sa ovim čajevima ipak treba biti oprezan jer sadrže i kofein. U 200 ml crnog čaja nalazi se 70 mg kofeina, dok 200 ml zelenog čaja ima 35 mg ovog neželjenog sastojka.

– Biljni čajevi od cvjetova, trava, voćki i začina nemaju kofeina pa se mogu piti po želji. Posebno su djelotvorni čajevi kamilice, šipurka ili cvijeta naranče.

AVAZ