Portal 072info

Vodič za ljetovanje u Neumu: Koliko košta spavanje, večera, suveniri, šta nećete dobiti u ugostiteljskim objektima…

Sezona godišnjih odmora se već zahuktala. Uvođenjem sezonske vozne linije na relaciji Sarajevo-Čapljina-Neum (alternativno i Split i Makarska), te sve većom količinom gorčine koju Bosanci i Hercegovci osjećaju ka metodama poslovanja hrvatskih ugostitelja za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi su se, možda i po prvi put ikad, okrenuli ka bh. gradu na moru, Neumu, kao mogućoj lokaciji za ljetni odmor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Popularni servis za iznajmljivanje smještaja Booking.com izlistava 148 smještajnih objekata u Neumu, što uključuje hotele, apartmane, ali i sobe. Prosječna cijena za jednu noć je 106 KM.

U Neumu je još uvijek relativno lako pronaći smještaj, kako putem interneta, tako i na licu mjesta, dolaskom na lokacije koje se nude na iznajmljivanje ili raspitivanjem na punktovima turističke zajednice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijene sedmodnevnog smještaja za tročlanu porodicu (roditelji i jedno dijete) kreću se od 400 KM naviše, sve do preko 2000 KM u luksuznim hotelskim jedinicama.

Filtrirali smo ponudu na Booking.com servisu i potražili smještaj za tročlanu porodicu od ponedjeljka do nedjelje naredne sedmice – svega 28% objekata nije nam moglo ponuditi smještaj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šta jesti?

Neum nudi poprilično standardnu ponudu jela i pića u konobama, tavernama, restoranima i picerijama diljem obale. U većini ugostiteljskih objekata univerzalnu cijenu imaju pizze, koje koštaju 10 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naravno, i tu ima izuzetaka, pa smo pronašli mjesta u kojima određene pizze koštaju 15, 16 pa sve do nevjerovatnih 25 KM za jumbo pizzu (ova cijena je primijećena samo u jednom restoranu i na meniju se ne navodi koja je vrsta pizze u pitanju, kao ni veličina). Dosta turista na morskoj obali želi uživati u morskim plodovima.

Neum kao grad na moru nudi i taj gastronomski užitak, a cijene su, u većini slučajeva, paprene. Najjeftinija opcija su girice bez priloga koje u više objekata koštaju 8 KM. Slijede srdele sa cijenom od 12 KM (sa i bez priloga).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za lignje ćete morati dati od 18 do 20 KM, a lubin, orada i zubatac se nude u različitim varijantama, od jela za jednu osobu, pa do kombinacije u vidu ribljih plata. Cijena varira od 20 do 30 KM za jednu osobu, te 50 do 120 KM za riblju platu. U ponudi su i salate od hobotnica, dagnje, cipol, kozice i škampi.

Najčešće varivo koje se nudi uz jela od crvenog i bijelog mesa je pomfrit. Uz morske plodove dobit ćete pomfrit i/ili blitvu sa kuhanim krompirom. Jutarnju kafu ćete moći popiti i platiti po prilično standardnim cijenama, od 1,5 do 2,5 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tekuća voda se servira na zahtjev uz kafu. Kuglu sladoleda ćete platiti 1,5 ili 2 KM. Odskakanje od cijene dešava se u većini objekata uz more ukoliko naručite popularno „veliko točeno“ – pola litre pive košta 5 KM, a manje količine (0,33 l), obično flaširane pive hrvatskih pivovara, možete dobiti po cijenama od 3 do 4 KM.

A gdje je račun?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„U skladu sa članovima 114. i 115. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u („Službeni glasnik BiH“ br. 93/05) za svaki prodati proizvod ili pruženu uslugu prodavač je dužan da Vam ispostavi račun. Vaša obaveza je da račun primite i čuvate do izlaska iz objekta, kako bi isti, na zahtjev ovlaštenog lica mogli da pokažete.“

Iako je ova zakonska regulativa ispisana na većini cjenovnika u ugostiteljskim objektima u kojima je naručeno piće i/ili hrana, ni u jednom nismo dobili fiskalni račun. Prva pomisao je bila da je posrijedi zabuna, međutim, uskoro je postalo jasno da je neizdavanje računa praksa u Neumu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokušali smo na tu praksu odgovoriti na više načina; kada smo tražili račun, isti nam nije izdan. Uposlenik jedne taverne je, uprkos ljubaznosti koju je pokazao pri posluživanju, odbio da nam izda račun, ali nam nije ni dao da uslikamo kalkulacije na konobarskom blokiću.

– Ovo je legitimno, usporedite sa cjenovnikom – rekao je, ne sklonivši osmijeh sa lica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U jednom restoranu koji se nalazi tik uz morsku obalu, što svim posjetiteljima pruža nezaboravan pogled na pučinu, hranu i piće služi mladić koji glasom, ali i stasom izgleda kao maloljetna osoba.

Upitan je li maloljetan. Nije  odgovorio, a onda nije donio ni račun. Ovaj put novinari su pokušali učiniti nešto drugačije – napisali su recenziju na Google profilu restorana i dobili odgovor neuobičajeno brzo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Sve od navedong je laz kao i profil s kojeg je napisano. Ako imate neki prigovor predstavite se punim imenom i prezimenom pa cemo Vam odgovoriti. Lijep pozdrav! – napisao je vlasnik ili administrator profila restorana na Google recenzijama.

Jasno je da među ugostiteljima ima poštenih i ljubaznih poslovođa, ali bi se izdavanjem računa prvo poštovao zakon Bosne i Hercegovine, ali i minimizirala mogućnost eventualnih zloupotreba kojima sfera ugostiteljstva nažalost obiluje, piše Oslobodjenje.ba.

Suveniri po nacionalnom ključu

Uspomene na odmor u Neumu u vidu artikala iz lokalnih suvenirnica također su već viđene. Od magneta za 2 KM do fudbalskih dresova za 30 KM, turistima se nudi i PVC asortiman za plažu (dušeci, maske za ronjenje…), igračke za djecu i majice sa šaljivim natpisima. Za svakog ponešto, reklo bi se.

Čak je i nacionalna (ne)osviještenost prisutna na ulicama Neuma. U jednoj od suvenirnica pronašli smo stalaže na kojima su izložene pletene narukvice sa imenima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne bi tu bilo ništa čudno da iste nisu uredno složene po ne baš realnom nacionalnom ključu; tako u koloni iznad koje se nalazi bosanskohercegovačka zastava stoje narukvice sa imenima Amin, Anida, Dalal, Din i Dženana.

Ispod hrvatske zastave su Domagoj, David, Duje, Gabrijela i Filip, a u trećoj koloni, jedinoj bez zastave, su Dušan, Dimitrije, Bogdan, Jovan i Milica. Zašto ta kolona nema svoju zastavu, ne znamo, tako da nam ostaje samo da nagađamo na stanovnike koje države se cilja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 49
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME